gifvrij schoonmaken

DIY schoonmaken: maak je eigen gifvrije schoonmaakmiddelen

Wat veel mensen niet weten, is dat je zelf heel makkelijk en goedkoop goede schoonmaakmiddelen kunt maken. Voordeel is dat je precies weet wat je in je schoonmaakmiddel stopt en dus niet bang hoeft te zijn voor schadelijke chemicaliën. Vergeet de bijtende bleekmiddelen, chemische schoonmaakdoekjes en agressieve allesreinigers. Wij geven hier 3 recepten voor je nieuwe cleaning heroes!

 

Multifunctionele spray

In veel commerciële sprays vind je hormoonverstorende stoffen en de onder vuur liggende SLS/SLES. Deze less toxic spray fix je in een minuutje en gebruik je voor allerlei oppervlakken. Denk aan je keuken, gootsteen, vensterbanken, douchetegels of je bad. (Opgelet: natuurazijn is niet geschikt voor hout, beton en steen. Als je een werkblad van bijvoorbeeld marmer hebt, kun je de natuurazijn vervangen door castillezeep*)

 

50% natuurazijn*

50% water

10 druppels eucalyptusolie of tea tree olie

5 druppels rozemarijnolie (je kunt natuurlijk ook andere essentiële oliën gebruiken die je lekker vindt, bijvoorbeeld lavendel)

 

Zo doe je het: doe alles in een glazen herbruikbare sprayfles en meng goed voor gebruik. Katoenen doekje erbij en sprayen maar!

Tip: wist je dat eucalyptus- en tea tree-olie antibacterieel zijn? Bovendien ruiken ze heerlijk verfrissend.

 

Afwasmiddel

Ook in veel afwasmiddelen zitten hormoonverstoorders en SLS/SLES. Zoveel blootstelling aan schadelijke stoffen is helemaal niet nodig. Men neme:

 

Een halve liter warm water

2 eetlepels baking soda (perfect om te ontvetten)

3 theelepels vloeibare castillezeep

20 druppeltjes pure en onverdunde etherische olie

 

En zo doe je het:

  1. Meng alles goed
  2. Giet het mengsel over in een glazen fles van een halve liter met een pompje
  3. Pak een houten afwasborstel erbij en je bent klaar voor de vaat

Tip: gebruik geen schuursponsjes en microvezeldoekjes. Die zijn niet alleen enorm slecht voor het milieu (microplastics alert), ze zijn ook grote bronnen van bacteriën en schimmels. Kijk hier om je eigen afwassponsje van henneptouw te maken.

 

Glasreiniger

En ook in veelgebruikte glasreinigers vind je – surprise surprise – SLES/SLS en hormoonverstoorders. Oh, en ammoniak. Dat kan dus beter! Alles wat je nodig hebt voor je gezondere en net zo effectieve glasreiniger is: 

 

Natuurazijn

Water

Theedoek

Wisser

 

  1. Verdun natuurazijn voor de helft met water (50/50)
  2. Boen de ramen met een katoenen (thee)doek
  3. Daarna even een wissertje erover en klaar
  4. Optioneel: voeg 5 druppels kruidnagelolie toe als je in de winter schimmel krijgt door condens op de ramen

 

DIY schoonmaakmiddel 

 

* Natuurazijn is antibacterieel en een perfecte basis voor schoonmaakmiddelen. Kies altijd voor natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn. Natuurazijn kun je (net als baking soda trouwens) gewoon consumeren. Wel zo’n prettig idee, toch? Schoonmaakazijn daarentegen is een chemisch product en kan methanol bevatten. Lekker laten staan dus.

* Ook castillezeep is perfect als basis. Deze is gemaakt van plantaardige olie, zoals kokos- en zonnebloemolie. Hij is volledig vrij van kleur-, geur- en conserveringsmiddelen. In deze zeep vind je geen SLS, SLES, parabenen, phenoxyethanol, oppervlakteactieve stoffen, PEG en propyleenglycol.

Back to blog

Leave a comment