DIY afwassen: afwassponsje van henneptouw

DIY afwassen: afwassponsje van henneptouw

Afwassponsjes zijn meestal gemaakt van materialen zoals schuimrubber, cellulose of kunststof. Ze zijn vaak behandeld of gecoat met chemicaliën (denk maar aan antibacteriële stoffen of reinigingsmiddelen). Deze toevoegingen zijn bedoeld om bacteriën te helpen bestrijden. Ook geven ze microplastics af tijdens het afwassen. In sommige gevallen kunnen afwassponsjes kleine hoeveelheden PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) bevatten, vooral als ze zijn vervaardigd met waterafstotende of antiaanbakmaterialen.

Dat kan beter!

In deze blog geven wij je een DIY-tip om je eigen natuurlijke, less toxic, afwassponsje te maken van henneptouw. Het is ook nog eens mega duurzaam, want dit lapje kan jaren meegaan.

Waarom gebruiken we henneptouw?

Touw kan gemaakt worden van natuurlijke materialen of synthetische materialen zoals nylon of polypropyleen. De niet-natuurlijke touwen worden vaak ook nog eens bewerkt met chemicaliën of coatings. Henneptouw is meestal gemaakt van natuurlijke hennepvezels. Hennep is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar materiaal, en henneptouwen zijn daarom in principe niet giftig ('in principe', omdat je altijd even moet nagaan of er toch geen giftige chemicaliën of coatings zijn gebruikt, of het touw wellicht geverfd is). Met henneptouw kun je heel makkelijk viezigheid verwijderen. Een perfect niet-plastic alternatief voor de afwasspons dus.

Maak je eigen afwassponsje van henneptouw

Het enige wat je nodig hebt om je eigen less toxic afwassponsje te maken, is een bolletje henneptouw en twee breinaalden. Binnen een uurtje heb je jouw lapje in elkaar gebreid. 

Hou er wel rekening mee dat hennep nogal stug kan zijn om mee te breien. Aan het uiteinde van het lapje hebben we een lusje gemaakt zodat het sponsje kan worden opgehangen.

Duurzaam afwassponsje maken henneptouw

Wanneer je het lapje voor het eerst gebruikt, voelt het wat stug aan. Na verloop van tijd wordt het steeds soepeler.

Schrob ze!

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen