De 5 beste (bijna) gifvrije en pfas vrije pannen in 2024

De 5 beste (bijna) gifvrije en pfas vrije pannen in 2024

Heb je de film Dark Waters al eens gezien? Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een advocaat die DuPont voor de rechter daagt, probeert
hoofdrolspeler Robbert Billot in een dramatische scène al zijn Telflon pannen in het holst van de nacht weg te gooien: "They're poisoning us!". 


Teflon pannen zijn nog steeds zeer populair vanwege hun handige anti-aanbaklaag. Maar achter het gemak van niet te hoeven schrobben, schuilen forever chemicalsPFAS, waaronder perfluoroctaanzuur (PFOA) en polytetrafluorethyleen (PTFE) die in Teflon werden gebruikt, zijn in verband gebracht met (ernstige) gezondheidsrisico's bij blootstelling. Wanneer een anti-aanbaklaag beschadigd raakt en in aanraking komt met warmte, zal deze gaan verdampen. Dat ademen we vervolgens weer in, waardoor ons lichaam direct wordt blootgesteld aan deze schadelijke chemische stoffen. 
In onze zoektocht naar een 'less toxic' leven kwamen we erachter dat heel veel kookgerei stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Maar gelukkig is er een alternatief! In deze blog tonen wij je onze top vijf 'gifvrije' pannen.

Een kleine disclaimer voordat je verder leest: de door ons aanbevolen pannen hebben we uitvoerig getest en gebruiken we dagelijks. Volledig 'gifvrij' of 100% 'gifvrij' koken bestaat echter niet: in vrijwel alle gevallen bestaat er de mogelijkheid dat een kleine hoeveelheid toxinen in het eten lekt. Pas dan ook op voor webshops en fabrikanten die claimen 100% gifvrije pannen te verkopen. Dat is, naar onze mening, een manier om de consument voor te liegen. 

De Buyer Mineral B pro stalen koekenpan

De Buyer is een gerenommeerd Frans merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige kookgerei. In tegenstelling tot de hierboven genoemde Teflon pannen is de Buyer Mineral B pro koekenpan gemaakt van staal, zonder enige chemische coatings. Bovendien ontwikkelt de Mineral B stalen koekenpan na verloop van tijd een natuurlijke anti-aanbaklaag. Door het regelmatig in te vetten en in te branden, wordt de pan steeds gladder en ontstaat er een duurzaam anti-aanbakoppervlak. Staal is in principe 'gifvrij', maar na verloop van tijd kunnen er hele kleine hoeveelheden nikkel gaan lekken in je eten. Zoek daarom altijd naar een puur stalen pan van goede kwaliteit (dus zonder nikkel), zoals de Buyer Mineral B stalen koekenpan.

De Buyer stalen koekenpan

Wij zijn groot fan van de Buyer en koken vrijwel elke dag met deze all-round koekenpan. Het is even wennen als je altijd kookte in pannen met een anti-aanbaklaag, maar na een paar dagen kun je niet meer zonder (beloofd!). 

Le Creuset Braadpan Rond in Geëmailleerd Gietijzer

Gietijzer is 'gifvrij' omdat het een natuurlijk metaal is dat niet reageert met voedsel. Wanneer je voedsel kookt in een gietijzeren pan, komen er in principe geen schadelijke chemische stoffen vrij die in je voedsel kunnen terechtkomen. Wel kan er soms wat ijzer lekken, maar dat wordt hier weer tegengehouden door de coating. Het gietijzer is in deze pan bedekt met een soort glaslaagje (de 'coating'). Dit laagje wordt emaille genoemd en zorgt er juist voor dat er geen kleine sporen van ijzer kunnen lekken in het eten dat je kookt. Ook zorgt dit dunne glaslaagje ervoor dat de pan makkelijk schoon te maken is. Tot slot voorkomt het dat het ijzer gaat roesten, waardoor jouw Creuset pan langer meegaat. 

 Le Creuset Merinque pan in geëmailleerd gietijzer

 

De geëmailleerde gietijzeren Creuset pannen zijn getest op de zware metalen lood en cadmium. Wel is het bekend dat Le Creuset pannen niet geheel vrij zijn van 'toxinen'. Zo kunnen er toch (heel kleine) hoeveelheden toxinen (bijvoorbeeld lood) afgegeven worden. Aan de buitenkant van de rode pannen zijn kleine hoeveelheden van dit soort zware metalen aangetroffen. Wij willen je vooral meegeven om niet te streng voor jezelf te zijn: helemaal gifvrij leven is onmogelijk. Wil je echt zekerheid? Neem dan even contact op met Le Creuset om navraag te doen over de aanwezigheid van zware metalen, voordat je jouw pan aanschaft. 

Xtrema 100% keramiek Versa pas

Xtrema is onze favoriet wat keramische pannen betreft.  

Keramiek is een prima keuze wanneer je op zoek bent naar gifvrije pannen, maar let wel op de kwaliteit van de pan. Ga altijd voor een 100% keramieke pan. 

Gemaakt van 100% keramiek, is Xtrema volledig natuurlijk. Volgens het bedrijf bevatten de keramieke pannen geen metalen, cadmium, lood, PFOA, PTFE, lijmen, polymeren, coatings of kleurstoffen. Er lekken dus geen chemicaliën in je eten. Wat extra fijn is aan Xtrema, is dat ze heel transparant zijn over de manier waarop ze hun producten testen. De onderzoeken naar zware metalen die zijn uitgevoerd door derde partijen, kun je gewoon op hun website bekijken. 

 100% keramieke pan van Xtrema

Enkele jaren terug is er enige ophef geweest vanwege een Amerikaanse blogger die lood zou hebben gevonden in de Xtrema pannen. Hierop is uitgebreid gereageerd door de fabrikant, die heeft aangegeven de pannen door een onafhankelijke derde partij te laten testen en daarmee aan alle regelgeving voldoet. 

Lodge L10CF3 gietijzeren pan

Oké, hij is wat zwaar... maar deze Lodge hapjespan hoort absoluut thuis in een gifvrije keuken. Een gietijzeren pan is één van de beste keuzes wanneer je met zo min mogelijk chemicaliën wilt gaan koken. Als het goed is, hoort een gietijzeren pan geen lood of cadmium te bevatten. Wel geeft een gietijzeren pan zoals hierboven al even aangegeven kleine hoeveelheden ijzer af tijdens het koken (dit 'lekt' dus in het voedsel dat wordt bereid). We hebben allemaal ijzer nodig om ons gezond te voelen, dus een beetje ijzer binnenkrijgen door met een gietijzeren pan te koken is voor veel mensen geen probleem. Voor mensen met een (chronisch) ijzertekort is het dus een pré om deze pan vaak te gebruiken. Te veel ijzer kan echter giftig zijn. Daarom raden wij aan om tijdens het koken de gietijzeren pan af te wisselen met pannen van andere materialen. 

 

Lodge L10CF3 gietijzeren pan

 

Waarom kiezen we voor het merk Lodge? Sinds 1896 produceert Lodge gietijzeren pannen. Ze weten dus wel het een en ander over het maken van producten van hoge kwaliteit. Wanneer je de pan regelmatig invet ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag en wordt de pan steeds fijner in gebruik. Het is even wennen in het begin, maar wij kunnen niet meer zonder deze mooie Lodge pan!

Glazen VISIONS sauspan 1,5 liter

Glas is een uitstekend 'less toxic' materiaal om mee te koken. Er worden geen chemische coatings aan toegevoegd en het reageert tijdens het koken niet zo sterk op zure voedingsmiddelen als sommige andere materialen. Vroeger werd er wel geregeld lood of cadmium toegevoegd aan glazen kookgerei en dat gebeurt nog steeds: let daar dus altijd goed op voordat je glazen kookgerei toevoegt aan jouw keuken. Vermijd in ieder geval glazen vintage pannen (met of zonder beschilderingen): grote kans dat er lood en cadmium in zit.

Glazen VISIONS sauspan 

Het grote nadeel aan glas is natuurlijk dat je er heel voorzichtig mee moet omspringen en de instructies van de fabrikant goed dient op te volgen. Doe je dit niet en ontstaat er een te groot temperatuurverschil? Dan kan het glas breken of er ontstaan barstjes. Deze glazen pan van het merk VISIONS is gemaakt van 'ceramic glass'. Dit type glas is ontworpen om bestand te zijn tegen hoge temperaturen en thermische schokken, waardoor het veilig is voor gebruik op zowel het fornuis als in de oven. Volgens de fabrikant bevat het glaskeramische materiaal dat wordt gebruikt om VISIONS te maken, geen lood of vergelijkbare schadelijke metalen als hoofdbestanddeel. Uit verschillende bronnen blijkt dat de oudere 'echte vintage' pannen van VISIONS wel vaak lood en andere metalen bevatten. Dat is ook niet zo gek, omdat er in het verleden nog geen strenge regels bestonden over het gebruik van zware metalen in producten. Let dus ook bij dit merk goed op of je niet toevallig een vintage pan aanschaft. 
 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

*Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

Terug naar blog

Reactie plaatsen