Shampoo zonder sulfaten en parabenen? Onze top 5 écht gifvrije shampoos

Shampoo zonder sulfaten en parabenen? Onze top 5 écht gifvrije shampoos

We zijn allemaal op zoek naar die ene magische shampoo die ons haar doet stralen, zonder de prijs te betalen in de vorm van sulfaten, parabenen en andere onuitspreekbare nasty chemicaliën. Hoewel veel shampoomerken pronken met het etiket 'vrij van sulfaten en parabenen', deinzen ze er vaak niet voor terug om andere schadelijke ingrediënten toe te voegen. Het valt ook op dat talloze online blogs shampoos zonder sulfaten en parabenen aanbevelen, terwijl ze volledig voorbijgaan aan andere giftige stoffen. 

In deze blog zetten we dan ook een (flinke) stap vooruit. We presenteren onze top 5 gifvrije shampoos die niet alleen vrij zijn van sulfaten en parabenen, maar ook vrij zijn van andere vreemde ingrediënten.

*Redactionele opmerking voordat je verder leest: Wanneer we het over 'gifvrij' hebben, bedoelen we dat er zo min mogelijk schadelijke chemicaliën zijn gebruikt. Het is alsnog mogelijk dat de door ons aanbevolen shampoos ingrediënten bevatten die we in een perfecte wereld liever niet waren tegengekomen, of dat een combinatie van ingrediënten die op zich niet kwalijk zijn, schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid. Onze top 5 bestaat uit de beste opties die wij hebben gevonden. Heb je zelf een shampoo gevonden die je aanraadt? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. 

 

Vermijd deze ingrediënten in shampoo

Veel gangbare shampoos op de markt bevatten chemische ingrediënten zoals sulfaten, parabenen en geurstoffen, die schadelijk kunnen zijn voor jouw gezondheid.

Om je shampoo makkelijk te kunnen verspreiden, worden er vaak schuimstoffen toegevoegd. Sulfaten, zoals SLS (natrium lauryl sulfaat) en SLES (natrium laureth sulfaat), worden in veel shampoos gebruikt om schuim te creëren en het haar schoon te maken. Deze oppervlakteactieve stoffen kunnen de (hoofd-)huid en ogen irriteren, de huid uitdrogen, acne veroorzaken of verergeren en de longen irriteren. Vermoedelijk zijn SLS en SLES ook kankerverwekkend. Hier wordt echter nog onderzoek naar gedaan.

Parabenen, gebruikt als conserveermiddelen, zijn in verband gebracht met verstoringen van het hormonale systeem. Wetenschappers hebben een verband gevonden tussen parabenen en veranderingen in de schildklier, een verhoogd risico op hormoongerelateerde kankers, zwaarlijvigheid en veranderingen in de vruchtbaarheid van vrouwen en mannen. Daarom raden we je niet aan om een shampoo met parabenen te gebruiken. 

Voor wie graag wilt dat zijn haar ruikt naar een synthetisch tropisch eiland, heeft veel te kiezen: de meeste shampoos bevatten synthetische geurstoffen. Niet-natuurlijke geurstoffen kunnen allergieën en irritaties veroorzaken. Soms wordt de geurstof benoemd op het etiket. Mind you, je zal niet snel 'rozenblaadjes' op het etiket tegenkomen, maar eerder zoiets als benzyl alcohol. Vaak wordt enkel fragrance (parfum dus) genoemd. Vanwege de huidige regelgeving hoeft de producent niet al haar 'fragrance geheimen' bloot te geven, en dus weten we meestal niet goed wat er nu precies in het parfum zit. Uit een onderzoek van Stichting Tegengif in samenwerking met de Deense consumentenbond en de Belgische organisatie Kom op tegen Kanker, blijkt dat er veel schadelijke stoffen zitten in parfums die in Nederland worden verkocht. Wij raden het daarom niet aan om een shampoo te gebruiken waarin een parfum wordt gebruikt, en waarvan de exacte samenstelling niet bekend is. 

 

Greenwashing en shampoos

Er is ongelofelijk veel greenwashing gaande in de wereld van shampoos en conditioners. Greenwashing betekent dat een merk zich groener en natuurlijker voordoet dan het is, met als doel meer te verkopen. In 2022 werd, om er maar even een voorbeeld bij te pakken, L'Oréal van greenwashing beticht door de Changing Markets Foundation (greenwash.com). L'Oréal claimde dat haar Elvive Full Restore 5 shampoo pack 'duurzamer' zou zijn, zonder deze bewering met feiten te ondersteunen. Ook zou de plastic fles 100% gerecycled zijn, wat later onwaar bleek te zijn.

Als consument wil je natuurlijk niet in de val van greenwashing trappen. Ben je op zoek naar een gifvrije shampoo zonder sulfaten, parabenen en andere schadelijke chemicaliën? Neem dan altijd de tijd om de volledige ingrediëntenlijst te lezen. Via EWG's Skin Deep kun je jouw shampoo opzoeken en bekijken welke score het krijgt. 

 

Top 5 gifvrije shampoos 

Evergetikon shampoo voor droog en normaal haar

Soms kom je per toeval een product tegen waar je helemaal blij van wordt. Deze shampoo voor natuurlijk of droog haar van het Griekse merk Evergetikon, is er zo eentje. Het Griekse merk maakt gebruik van de krachtige kruiden die je op het eiland Kreta kunt vinden, en streeft 100% natuurlijke producten na die vrij zijn van harde chemicaliën. Waarom zijn we fan? We hebben hem zelf uitgeprobeerd en je haar wordt er heerlijk zacht en glanzend van, én ruikt ook nog eens fantastisch. 

 

100% PURE Kelp & Mint Volumizing Shampoo

Deze shampoo van 100% PURE was een van de eerste shampoos die we aanbevolen, en het blijft een favoriet. De ingrediënten lijst is zo 'clean' als maar kan. Het merk gebruikt geen harde of giftige ingrediënten. 

 

PUUR Ingrid Wash Duet (geurloos)

Wij zijn fan van deze shampoo van PUUR Ingrid! De shampoo is gecertificeerd door de EWG, wat betekent dat het product voldoet aan de strenge normen van de EWG voor gezondheid en veiligheid. In deze shampoo zitten geen ingrediënten die op de ‘Onaanvaardbare Lijst’ van de EWG staan, en het merk is volledig transparant over de gebruikte ingrediënten. Je kunt dus veilig je haar wassen met deze shampoo.

True Botanicals Nourishing Shampoo

Deze fijne shampoo van True Botanicals heeft het MADE SAFE® keurmerkde meest uitgebreide 'non toxic' veiligheidsnorm die momenteel beschikbaar is. Om het keurmerk te kunnen verkrijgen, mag je in ieder geval niet gebruikmaken van 6.500 giftige chemicaliën waarvan bekend is dat ze de gezondheid van mens en milieu schaden. Wanneer je een product van True Botanicals gebruikt, kun je er zeker van zijn dat er geen harde chemicaliën zijn toegevoegd. 

California Baby SUPER SENSITIVE™ SHAMPOO & BODYWASH (geurloos)

Een shampoo voor babies? Dat heb je goed gelezen! Omdat babies extra gevoelige huidjes hebben, zijn natuurlijke shampoos die speciaal voor babies zijn gemaakt perfect voor volwassenen met een gevoelige (hoofd-)huid. Je zult in deze shampoo dan ook geen agressieve chemicaliën, SLS, sulfaten, parabenen en geurstoffen terugvinden. Het toegevoegde calendula extract is afkomstig van hun eigen, 100% biologische, boerderij. What's not to love?

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

*Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen