Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe selecteren jullie de producten?

Op dit moment zijn we druk bezig met het samenstellen van ons assortiment. En dat kost wat tijd, want we willen alleen producten in onze shop die voldoen aan onze Less Toxic Please Standaard. Zo weet je (en weten wij!) zeker dat er echt geen onnodige schadelijke chemicaliën in de producten zitten die je koopt.

Welke chemicaliën moet ik echt vermijden?

Wist je dat er zo'n 350.000 verschillende chemicaliën bestaan? Natuurlijk zijn niet alle chemicaliën schadelijk voor onze gezondheid, maar helaas zitten consumentenproducten vaak bomvol gifstoffen. Denk dan aan hormoonverstorende stoffen of kankerverwekkende chemicaliën. Bovendien zijn er veel chemicaliën nog niet gereguleerd of bekend bij het publiek. Je doet daarom wat je kunt. Wij raden je in ieder geval aan om zogeheten forever chemicals zoveel mogelijk te mijden en geen producten te gebruiken met chemicaliën die op een van de volgende lijsten staan: de REACH list van de Europese Unie, de RED list en SID list. Voor meer informatie, check de Less Toxic Please standaard.

Bovendien geldt voor ons: hoe dichter we bij de natuur blijven, hoe beter. We zoeken daarom altijd naar producten waar zo min mogelijk aan gerommeld is en die van natuurlijke oorsprong zijn.

Wat betekent PFAS?

PFAS staat voor per- en polyfluoralkylstoffen. Het is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die fluor bevatten. PFAS worden gekenmerkt door hun unieke eigenschappen, zoals water- en vetafstotendheid, hittebestendigheid en stabiliteit.

Vanwege deze eigenschappen werden en worden PFAS veel gebruikt in verschillende consumentenproducten, waaronder blusschuim, waterafstotende coatings, anti-aanbakpannen, waterdichte kleding, cosmetica en meer. Ze veroorzaken ernstige schade aan het milieu en kunnen zich ophopen in levende organismen.

PFAS worden ook wel de "eeuwige chemicaliën" genoemd vanwege hun persistente karakter in het milieu én jouw lichaam. Dit betekent dat ze zeer langzaam afbreken en zich ophopen in de bodem, het water en zelfs in levende organismen, inclusief mensen.

Waarom zou ik me moeten interesseren voor gifvrije producten?

Gifstoffen en chemicaliën die in alledaagse producten voorkomen, kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Door gifvrije producten te gebruiken, minimaliseer je de mate waarin je aan potentieel schadelijke stoffen blootgesteld wordt. Dit kan uiteraard het risico op gezondheidsproblemen aanzienlijk verminderen.