De bezem erdoor: schoonmaken zonder schadelijke stoffen

De bezem erdoor: schoonmaken zonder schadelijke stoffen

Schoonmaakchemicaliën worden al jarenlang in verband gebracht met onder andere longschade en astma. In onderzoeken is gebleken dat regelmatige blootstelling aan bepaalde schoonmaakchemicaliën gelijk staat aan het roken van een pakje sigaretten per dag! Als jij daarom een beroep hebt waarvoor je veel moet schoonmaken met chemische middelen, loop je extra risico op klachten. Maar ook als je thuis dagelijks schoonmaakt met een leger aan agressieve sprays en middelen, schaad je je gezondheid. De grote vraag van vandaag: hoe kunnen we goed schoonmaken zonder onszelf te vervuilen?

 

Beperkte info op etiketten

Als je als consument kijkt op het label van een schoonmaakmiddel, word je meestal niet heel veel wijs. Op het etiket staat vaak niet de naam van de chemische stoffen zelf. In plaats daarvan worden er stofcategorieën weergegeven, zoals parfums, anionogene oppervlakteactieve stoffen, bleekmiddelen, parfums of alcoholen. De producent moet dan op een website vermelden welke chemische stoffen het product precies bevat. Die website staat vermeld op het etiket. Als je dus wilt weten wat er ECHT in het product zit, moet je eerst het web op gaan. Maar hoeveel mensen doen dat in de praktijk?

Gelukkig zien veel mensen op basis van de verpakking al dat een product niet helemaal zuiver op de graat is. Het is te gifgroen, te glanzend, te schreeuwend… Of op de verpakking staan tal van gevaarsymbolen en waarschuwingen (Ontvlambaar! Schadelijk voor je gezondheid! Corrosief!). Dan kiezen ze misschien eerder voor een ‘natuurlijke’ of ‘eco’ variant met mooie plaatjes van lavendelvelden en vlindertjes. Toch kan daar ook nog een hoop mis mee zijn, want er kunnen gewoon schadelijke stoffen in verstopt zitten. Door de slimme marketing krijgen we echter het prettige gevoel dat we het juiste doen en supergoed bezig zijn voor het milieu en onszelf. Yep, greenwashing

 

DIY – maak zelf less toxic schoonmaakmiddelen

Wat veel mensen niet weten, is dat je zelf ontzettend makkelijk en goedkoop goede schoonmaakmiddelen kunt maken. Voordeel is dat je precies weet wat je in je schoonmaakmiddel stopt en dus niet bang hoeft te zijn voor schadelijke chemicaliën. Vergeet kortom de bijtende bleekmiddelen, chemische schoonmaakdoekjes en agressieve allesreinigers. Wij geven hier 3 recepten voor je nieuwe cleaning heroes!

 

Multifunctionele spray

In veel commerciële sprays vind je hormoonverstorende stoffen en de onder vuur liggende SLS/SLES. Deze LESS TOXIC spray fix je in een minuutje en gebruik je voor allerlei oppervlakken. Denk aan je keuken, gootsteen, vensterbanken, douchetegels of je bad. Opgelet: natuurazijn is niet geschikt voor hout, beton en steen. Als je een werkblad van bijvoorbeeld marmer hebt, kun je de natuurazijn vervangen door castillezeep*.

50% natuurazijn*

50% water

10 druppels eucalyptusolie of tea tree olie

5 druppels rozemarijnolie (je kunt natuurlijk ook andere essentiële oliën gebruiken die je lekker vindt, bijvoorbeeld lavendel)

Zo doe je het: doe alles in een glazen herbruikbare sprayfles en meng goed voor gebruik. Katoenen doekje erbij en sprayen maar!

Tip: wist je dat eucalyptus- en tea tree-olie antibacterieel zijn? Bovendien ruiken ze heerlijk verfrissend.

 

Afwasmiddel

Ook in veel afwasmiddelen zitten hormoonverstoorders en SLS/SLES. Zoveel blootstelling aan schadelijke stoffen is helemaal niet nodig. Men neme:

Een halve liter warm water

2 eetlepels baking soda (perfect om te ontvetten)

3 theelepels vloeibare castillezeep

20 druppeltjes pure en onverdunde etherische olie

En zo doe je het:

  1. Meng alles goed
  2. Giet het mengsel over in een glazen fles van een halve liter met een pompje
  3. Pak een houten afwasborstel erbij en je bent klaar voor de vaat

Tip: gebruik geen schuursponsjes en microvezeldoekjes. Die zijn niet alleen enorm slecht voor het milieu (hallo microplastics), ze zijn ook grote bronnen van bacteriën en schimmels. Kijk hier om je eigen afwassponsje van henneptouw te maken.

 

Glasreiniger

En ook in veelgebruikte glasreinigers vind je – surprise surprise – SLES/SLS en hormoonverstoorders. Oh, en ammoniak. Dat kan dus beter! Alles wat je nodig hebt voor je LESS TOXIC glasreiniger is: 

Natuurazijn

Water

Theedoek

Wisser

  1. Verdun natuurazijn voor de helft met water (50/50)
  2. Boen de ramen met een katoenen (thee)doek
  3. Daarna even een wissertje erover en klaar
  4. Optioneel: voeg 5 druppels kruidnagelolie toe als je in de winter schimmel krijgt door condens op de ramen

 

* Natuurazijn is antibacterieel en een perfecte basis voor schoonmaakmiddelen. Kies altijd voor natuurazijn in plaats van schoonmaakazijn. Natuurazijn kun je (net als baking soda trouwens) gewoon consumeren. Wel zo’n prettig idee, toch? Schoonmaakazijn daarentegen is een chemisch product en kan methanol bevatten. 

* Ook castillezeep is perfect als basis. Deze is gemaakt van plantaardige olie, zoals kokos- en zonnebloemolie. Hij is volledig vrij van kleur-, geur- en conserveringsmiddelen. In deze zeep vind je geen SLS, SLES, parabenen, phenoxyethanol, oppervlakteactieve stoffen, PEG en propyleenglycol.

Terug naar blog

Reactie plaatsen