beste wollen dekens

Beste wollen dekens voor in je low tox huis (2024)

Voordat we ons verdiepten in de invloed van nasty chemicaliën op onze gezondheid, hebben ook wij heel wat avonden op de bank doorgebracht onder synthetische fleece dekentjes. Je weet wel, zo’n heerlijk warm, dun, zacht fleece dekentje van 100% polyester (oeps). Toen we ons bewust werden van de schadelijke stoffen die in deze dekens zitten, zoals microplastics en schadelijke chemicaliën, wisten we dat het tijd was voor een verandering. Dus begon onze zoektocht naar de beste wollen dekens: natuurlijk, non-toxic en net zo heerlijk warm en zacht als die oude fleece favorieten. 

In deze blog delen we alles wat je moet weten over wollen dekens en waarom we ze inmiddels verkiezen boven onze oude fleece dekentjes.

Weg met fleece en andere synthetische stoffen

Fleece en andere synthetische stoffen mogen dan comfortabel en goedkoop zijn, maar ze vormen een serieus gevaar voor je gezondheid. Deze materialen zijn gemaakt van plastic, wat betekent dat ze microplastics afgeven tijdens gebruik en wassen. Deze microscopisch kleine plastic deeltjes komen terecht in het water, de lucht en in onze lichamen.

Maar dat is helaas nog niet alles. Synthetische stoffen zoals fleece bevatten vaak schadelijke chemicaliën die aan de microvezels kleven. Denk aan stoffen zoals BPA, ftalaten en andere hormoonverstorende chemicaliën. Elke keer dat je een fleece deken gebruikt of wast, kunnen deze chemicaliën vrijkomen en in je omgeving terechtkomen.

Waarom kiezen voor een wollen deken?

Als je ons al een tijdje volgt, weet je inmiddels wel dat we geen fan zijn van synthetische stoffen. Er komen bij ons dus geen fleece dekentjes meer in het huis. Gelukkig zijn er prima low tox alternatieven. Zoals een wollen deken!

Wollen dekens zijn al eeuwenlang geliefd vanwege hun warmte, duurzaamheid en ademende eigenschappen. Maar het mooiste? Geen synthetische stoffen, geen giftige verfstoffen en geen extra microplastics. Wol is een puur natuur materiaal dat ook nog eens helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur. Bovendien is wol van nature hypoallergeen en bestand tegen huisstofmijt. 

Leuk weetje over wol: Wol is van nature brandwerend, wat betekent dat het geen extra vlamvertragers nodig heeft, in tegenstelling tot materialen zoals polyester en katoen. En dat is natuurlijk super, want steeds meer onderzoek toont dat vlamvertragers waarschijnlijk krachtige hormoonverstoorders zijn. Dat betekent dat ze interfereren met je hormonen, en ze zijn in verband gebracht met schildklieraandoeningen, die zich kunnen uiten als vruchtbaarheids- en menstruatieproblemen, een snel kloppend hart, ongezond gewichtsverlies of -toename, vermoeidheid en haaruitval. 

Wollen deken kopen

Als je een wollen deken wilt kopen, let dan wel even goed op de samenstelling. Kies voor dekens van 100% natuurlijke wol zonder synthetische toevoegingen. Natuurlijke vezels komen van dieren en planten, terwijl synthetische vezels in laboratoria worden geproduceerd uit op aardolie gebaseerde chemicaliën zoals polyester, acryl en nylon. Het zou zonde zijn als je denkt een wollen deken te hebben gekocht, en vervolgens thuis op het etiket leest dat er 40% acryl in zit.

Als je eenmaal labels van dekens gaat bekijken, leer je snel het verschil voelen tussen synthetische stoffen zoals polyester en natuurlijke materialen zoals wol. Het wordt een soort tweede natuur om stoffen te herkennen en te weten of ze natuurlijk zijn. 

Het is trouwens ook belangrijk om een fabrikant of verkoper te vinden die transparant is over de (chemische) processen bij het bewerken van wol. Soms worden er namelijk wel harde, giftige chemicaliën gebruikt om de wol schoon te maken, en bleekmiddelen om de wol te bleken tijdens en na het wassen. Dat heb je natuurlijk liever niet!

Geen tijd om zelf op zoek te gaan naar een low tox wollen deken? Hieronder hebben we een paar van onze favorieten opgesomd: 

1. Merino wollen deken

Verkoper: Yumeko (Nederlands bedrijf)

Waar we heel blij van worden: de deken bestaat uit 100% pure merino scheerwol. De wol is niet geverfd en, na het scheren, alleen gewassen met natuurlijke zeep. Er zijn dus geen harde chemicaliën gebruikt in het bewerken van de wol. Merino wol is overigens een van de fijnste en zachtste soorten wol die er is. Het is ook zeer ademend en helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Geen synthetische toevoegingen, puur natuur.

Prijscategorie: zo'n  200,- 

merino wollen deken

 

2. Wollen deken voor baby

Verkoper: Yumeko (Nederlands bedrijf)

Waar we heel blij van worden: de deken bestaat uit 100% pure merino scheerwol. De wol is niet geverfd en, na het scheren, alleen gewassen met natuurlijke zeep. Er zijn dus geen harde chemicaliën gebruikt in het bewerken van de wol. Wist je trouwens dat natuurlijke vezels, zoals wol, veel beter ademenen dan synthetische materialen? Wol helpt zo ook bij het reguleren van de lichaamstemperatuur van je baby, essentieel voor een goede nachtrust. En dus ook geen zorgen over schadelijke chemicaliën – deze dekens zijn vrij van alles wat je niet wilt in de buurt van je kleintje.

Prijscategorie: zo'n  70,- 

 

Wollen deken voor baby

 

3. Extra warme wollen deken van yak wol

Verkoper: Yumeko (Nederlands bedrijf)

Waar we heel blij van worden: de deken bestaat uit 100% pure yak wol. De wol is niet geverfd en, na het scheren, alleen gewassen met natuurlijke zeep. Er zijn dus geen harde chemicaliën gebruikt in het bewerken van de wol. Daarnaast heeft yak wol de bijzondere eigenschap dat het geurtjes afstoot. En als kers op de taart is deze wol supersterk, waardoor je deken lekker lang meegaat.

Prijscategorie:  369,- 

 

Extra warme wollen deken van yak wol 

Wollen deken wassen

Heb je een low tox wollen deken gekocht? Congrats! 

Het is wel belangrijk om te weten dat je jouw wollen deken niet hetzelfde kunt behandelen als die fleece dekentjes die je thuis hebt liggen (grapje, die fleece dekentjes heb je - na het lezen van deze blog - natuurlijk direct de prullenbak ingedaan).

Het is het beste om je wollen deken met de hand te wassen in koud water met een mild, low tox, wolwasmiddel. Vermijd chemische schoonmaakmiddelen en laat de deken plat drogen om vervorming te voorkomen. Zo blijft je deken heerlijk zacht en vrij van gifstoffen. Wol heeft van nature zelfreinigende eigenschappen, dus je hoeft je deken niet vaak te wassen. Af en toe laten luchten is vaak al genoeg om hem fris te houden. Als je toch moet wassen, wees dan voorzichtig en volg deze eenvoudige tips. Zo kun je nog langer genieten van je wollen deken!

 

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

Back to blog

Leave a comment