Beste lippenstift zonder PFAS (onze non-toxic favoriet in 2024)

Beste lippenstift zonder PFAS (onze non-toxic favoriet in 2024)

Zit er PFAS (forever chemicals) in jouw favoriete lippenstift? Het idee alleen al maakt je vast nerveus. Dat PFAS gevaarlijk zijn hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen, maar wie een opfrisser wilt: Wat zijn PFAS en waarom zijn ze schadelijk? 

We houden bij Less Toxic Please trouwens best van een beetje glam op zijn tijd, maar wie wil er nu gifstoffen op z’n lippen? Wij zeker niet!

Een mooie, stralende glimlach moet ook goed voelen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de beste lippenstift zonder PFAS in 2024. Onze favorieten? Die zijn niet alleen PFAS-vrij, maar ook een feestje voor je lippen. 

Waarom worden PFAS gebruikt in cosmetica?

PFAS worden in cosmetica gebruikt vanwege hun eigenschappen om vet, vuil en water af te stoten. Maar er zijn nog meer routes waarlangs PFAS in cosmetica terecht kunnen komen, terwijl dit vaak niet de bedoeling is van het merk. Zo wordt er tijdens het productieproces regelmatig apparatuur gebruikt dat een PFAS coating heeft. Dit lekt vervolgens weer in het cosmeticaproduct.

Het komt ook vaak voor dat de ruwe ingrediënten besmet raken met PFAS. Tot slot kunnen plastic containers en verpakkingsmaterialen PFAS lekken in de cosmeticaproducten, vooral als ze worden blootgesteld aan hitte tijdens transport of opslag (bron: Safer Green Beauty Cosmetic Guide - PFAS "Forever Chemicals" in Makeup, Mamavation). 

Zit er PFAS in de producten van natuurlijke en biologische merken?

Je zou denken dat je met natuurlijke en biologische cosmetica altijd goed zit, toch? Helaas blijkt dat niet altijd het geval te zijn. Terwijl deze merken vaak een beter alternatief lijken te bieden, moet je altijd oppassen voor greenwashing.

Het kritische Amerikaanse consumentenplatform Mamavation onderzocht 165 producten van zogenaamde 'groene' cosmetische merken en vond in meer dan 65% detecteerbare niveaus van organische fluorverbindingen. Een alarmerend hoog percentage! Voor lipproducten was het zelfs nog erger: 76% van de lipproducten had detecteerbare niveaus van organische fluorverbindingen. 

Zoals we hierboven ook al aangaven is het niet zo dat merken altijd bewust PFAS toevoegen (en dit vervolgens wegmoffelen of simpelweg verzwijgen). Met name voor de kleinere groene merken is het op dit moment lastig om producten goed te kunnen testen op de aanwezigheid van PFAS en ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk PFAS kunnen 'lekken' tijdens het productieproces. Daardoor ontstaat de situatie dat groene merken die het echt wel goed bedoelen, onbedoeld producten met PFAS verkopen. 

Hoe kies je de beste non-toxic lippenstift zonder PFAS?

Bij het kiezen van een veilige lippenstift zijn er een paar zaken om op te letten. 

Allereerst: controleer de ingrediëntenlijst. Wees je er wel van bewust dat de aanwezigheid van PFAS vaker niet dan wel wordt genoemd in de ingrediëntenlijst. 

Een PFAS-ingrediënt heeft een eigen INCI-naam. Dus hoewel je niet letterlijk "PFAS" als ingrediënt zult vinden, kun je aan de hand van de INCI herkennen of een product deze stoffen bevat. Zie je dat "fluoro staat vermeld, dan weet je dat er forever chemicals zijn gebruikt. Voor meer informatie over hoe je de ingrediëntenlijst moet lezen op de aanwezigheid van PFAS: PFAS in make-up.

Vermijd lippenstiften die waterbestendig of 'long-lasting' zouden zijn. Zo'n effect bereik je namelijk alleen wanneer je als merk loopt te knoeien met nasty chemicals.  

Kijk tot slot naar certificeringen zoals het Europees Ecolabel of het Scandinavische Nordic Swan. Zij controleren op PFAS. 

En nu we toch bezig zijn: andere schadelijke stoffen die je liever vermijdt in lippenstift

PFAS zijn niet de enige boosdoeners in lippenstiftland. Naast de welbekende boosdoeners zoals parabenen en ftalaten, zijn er nog meer chemische stoffen die je lippenstift liever niet bevat. 

 • Synthetische kleurstoffen, zoals red 40 (lake) en FD&C pigmenten (kleurstoffen op basis van koolteer). Hiermee krijgt de lippenstift haar kleur. Dit soort kleurstoffen kunnen allergische reacties veroorzaken en voor andere gezondheidsproblemen zorgen. Kies daarom altijd een lippenstift uit met een natuurlijke kleurstof van minerale pigmenten. 
 • Parfum, fragrance, aroma: gewoon lekker vermijden.
 • Butylhydroxytolueen (BHT) is een antioxidant en wordt veel gebruikt in lippenstift. Er lopen onderzoeken naar de mogelijke hormoonverstorende en kankerverwekkende werking van BHT. 
 • Carmine is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit gedroogde luizen. Om de kleurstof te verkrijgen worden de insecten overgoten met heet water (daarna gedroogd), fijngestampt en gestoomd. Het wordt vaak gebruikt in lippenstift vanwege de intense en stabiele rode kleur die het geeft, wat lastig te bereiken is met andere natuurlijke kleurstoffen. Carmine kan ernstige allergische reacties veroorzaken. 

  Beste lippenstift zonder PFAS: onze favoriet

  Na zorgvuldig testen en vergelijken hebben we een lijst samengesteld van de beste PFAS-vrije lippenstiften van 2024. Deze producten zijn niet alleen veilig, maar ook van topkwaliteit. Hier zijn onze absolute favorieten:

  1. Henné Organics Luxury Lip Tint, Coral 

  Allereerst: Henné Organics laat haar producten regelmatig testen op de aanwezigheid van PFAS. Wij hebben deze lippenstift uitgekozen als favoriet omdat het niet alleen een prachtige subtiele kleur heeft en een lage EWG score, maar de ingrediënten ook voor een groot deel organisch en non-toxic zijn.

  De hulsjes zijn van aluminium. Vind je dat geen prettig idee? Dan kun je ook kiezen voor de Nordic Berries Lip Exfoliator. Deze less toxic exfoliator komt in een luxe glazen potje en laat je lippen er stralend uitzien. Wij zijn fan! 

    

   Luxury Lip Tint - Coral

    Henné Organics Luxury Lip Tint, Coral 

   2. Crunchi Everluxe Lip Crayon

   Deze lip crayon is echt een absolute less toxic aanrader. Gemaakt uit organische ingrediënten, met 100% pure pigmenten, zonder synthetische kleurstoffen en non-GMO, is dit een van de weinige make-up producten waarvan je echt kunt stellen dat er geen troep in zit. Crunchi laat haar producten regelmatig testen door onafhankelijke derde partijen op de aanwezigheid van PFAS.

   3. I
   NIKA Organic Lipstick Crayon, Chilli Red

   De INIKA lipstick crayon bestaat voor 100% uit natuurlijke ingrediënten en ziet er tegelijkertijd trendy en luxueus uit. Het merk verzamelt werkelijk certificaten en is naar eigen zeggen het hoogst gecertificeerde schoonheidsmerk ter wereld. De INIKA Organic Lipstick vinden we ook niet verkeerd, maar het toegevoegde ingrediënt Citrus Sinensis Peel (Orange) Oil Expressed is niet al te prettig wanneer je snel allergisch bent.  

   Opmerking van de redactie: 

    * De lippenstiften die we aanraden zijn door ons niet getest op de aanwezigheid van PFAS. We hebben gekozen voor producten van less toxic merken die zelf testen op PFAS en deze onderzoeksresultaten ook op een transparante manier naar buiten brengen.

   ** Veel merken maken gebruik van verschillende fabrikanten en productiemethoden. Daarom is het mogelijk dat er van hetzelfde merk producten zijn zonder PFAS, maar er in andere producten toch PFAS wordt aangetroffen. 

    

    Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

    *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

   Back to blog

   Leave a comment