Snijplank zonder plastic voor een low-tox keuken (2024)

Snijplank zonder plastic voor een low-tox keuken (2024)

Een keuken is meer dan alleen een plek om maaltijden te bereiden; het is het hart van ons huis, waar we samenkomen om te koken, te eten en herinneringen te maken. En in dat hart speelt de snijplank een centrale rol. Of je nu een gepassioneerde thuiskok bent of gewoon af en toe een simpele maaltijd bereidt, de juiste snijplank is essentieel. Maar wist je dat niet alle snijplanken gelijk zijn als het gaat om veiligheid en gezondheid? Met steeds meer kennis over de invloed van schadelijke stoffen op ons welzijn, wordt het tijd om kritisch te kijken naar de materialen waarvan onze snijplanken zijn gemaakt. 


Plastic not-so-fantastic in de keuken

Plastic, ooit geprezen als een revolutionair materiaal, lijkt nu steeds meer zijn glans te verliezen, óók in onze keukens. En dat heeft vooral te maken met de chemicaliën die worden gebruikt in de productie van plastic. Uit een recent rapport van verschillende wetenschappers blijkt dat er zo’n 16.000 chemicaliën worden gebruikt bij het maken van plastic, waarvan er minstens 4.200 als "zeer gevaarlijk" voor de menselijke gezondheid en het milieu worden beschouwd. 

Het idee dat al die plastic chemicaliën zich vermengen met ons eten en drinken (denk aan die oh zo handige plastic keukenspatels, blenders, enzovoort) is ronduit verontrustend. En wanneer ze worden blootgesteld aan hitte of bij langdurig gebruik, kunnen die stoffen in ons eten terechtkomen. En geloof ons, dat wil je niet. Deze stoffen worden namelijk in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen, van hormonale verstoringen tot andere nare effecten op ons lichaam. 

Het roept de vraag op: is plastic nog wel iets wat we in onze keukens willen hebben?

Spoiler alert: nee!


Snijplank zonder plastic als oplossing

Als je tot hier bent gekomen met het lezen van deze blog, dan ben je vast al overtuigd van de noodzaak om je plastic snijplank snel te vervangen. Maar voor degenen die nog twijfelen, is het belangrijk om te weten dat plastic snijplanken kleine stukjes plastic kunnen loslaten, vooral bij gebruik van scherpe messen. En laten we eerlijk zijn, niemand wil dat soort microplastics in zijn eten vinden, toch

Een gezonder, low-tox, alternatief is de snijplank zonder plastic. En het liefst kies je voor een houten snijplank, vervaardigd uit één massief stuk hout, zonder gebruik van lijm en afgewerkt met een natuurlijke coating (dus geen minerale olie). Wat hout zo fijn maakt, is dat het van nature antimicrobiële eigenschappen heeft, waardoor de snijplank minder vatbaar is voor de groei van schadelijke bacteriën. Zo blijft jouw keuken niet alleen gezond, maar ook nog eens hygiënisch.

Tip: Als hout niet jouw voorkeur heeft, dan is glas een prima low tox alternatief.
 

Beste snijplanken zonder plastic

Tot onze verrassing was het behoorlijk uitdagend om in Nederland een snijplank te vinden die aan onze less-toxic selectiecriteria voldeed. Vaak voldeed een groot deel van de vereisten (zoals het gebruik van één stuk hout en geen lijm), maar ontbrak er toch iets (bijvoorbeeld de afwerking met minerale olie). Omdat we compromissen tot een minimum wilden beperken, zijn we uiteindelijk bij een paar buitenlandse leveranciers uitgekomen. Laat het ons vooral weten als je zelf nog goede suggesties hebt die aan onze criteria voldoen. We staan altijd open voor nieuwe ontdekkingen!

Neem een kijkje in onze shopgids voor de drie houten snijplanken die de selectie hebben doorstaan. Geen zin om een hele nieuwe blog door te spitten? Deze houten snijplank behoort tot onze favorieten.

 Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 
Back to blog

Leave a comment