hormoonverstorende stoffen in sportkleding

Waarom is synthetische sportkleding slecht voor je gezondheid?

Sportkleding gemaakt van synthetische stoffen wordt behandeld met chemicaliën, waarvan onderzoek aantoont dat ze door de huid kunnen worden opgenomen.

Tijdens onze work-out in de sportschool of op de yogamat zijn we vaak meer gefocust op onze oefeningen en het vinden van de juiste flow, dan op wat er in onze synthetische sportkleding zit. En laten we eerlijk zijn: eigenlijk zijn we allemaal gebrainwasht om te geloven dat synthetische kleding de enige optie is voor een goede sportprestatie.

Maar wat blijkt: sporten in spandex, polyester, nylon of een ander synthetisch stofje is niet zo onschuldig als het lijkt en er zijn ontzettend veel redenen te bedenken om synthetische stoffen te vermijden. 

In deze blog leggen we je uit waarom wij onze strakke polyester leggings vaarwel hebben gezegd, en we nu voor less toxic merken gaan.


Synthetische sportkleding bevat hormoonverstorende chemicaliën (zoals BPA)

Meer dan 60% van de wereldwijde kledingproductie bestaat uit synthetische vezels, voornamelijk afgeleid van aardolie, zoals polyester of nylon - wat eigenlijk gewoon plastic is. Dit is ook waar BPA in beeld komt, want het is een cruciaal ingrediënt bij het maken van plastic. Tijdens het fabricageproces van plastic stoffen wordt BPA gebruikt om hun levensduur te verbeteren, vochtregulerende en antistatische eigenschappen te geven, en om de kleurstoffen aan de stof te binden. 

Het is dus eigenlijk helemaal niet zo verrassend dat in meerdere onderzoeken (bijv. die van het Center for Environmental Health) BPA werd gevonden in geteste sportoutfits, waaronder sport bh's, sportshirts en leggings van diverse grote merken. 

En is dat dan erg?

Ja, dat is erg. BPA is inmiddels al in verband gebracht met verschillende (heftige) gezondheidsrisico’s, waaronder vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en vrouwen, kanker, hartaandoeningen, diabetes en ontwikkelingsproblemen bij kinderen. 

Naast BPA zijn er ook andere schadelijke chemicaliën gevonden in synthetische sportkleding. Zo ontdekte de Amerikaanse Mamavation in 2022 dat 25% van de sportleggings die ze naar het laboratorium stuurden, PFAS bevatte. 


Zweten in synthetische sportkleding is ongezond

Onderzoek heeft aangetoond dat zweet giftige chemicaliën uit plastic vezels kan trekken. Dit onderzoek richtte zich specifiek op vlamvertragers die worden gebruikt om branden te voorkomen in verschillende consumentenproducten, waaronder stoffen. Deze chemicaliën kunnen schadelijke effecten hebben op onze gezondheid, zoals schildklierziekten en neurologische problemen.

De onderzoekers ontdekten dus dat zweet giftige chemicaliën uit plastic vezels kan trekken. Dit komt doordat zweet olie bevat, en deze olie kan de chemicaliën in plastic oplossen en verspreiden. Hierdoor kunnen de chemicaliën in ons lichaam worden opgenomen als we in contact komen met plastic. Dit is belangrijk omdat het ons bewust maakt van de manier waarop we aan plastic chemicaliën kunnen worden blootgesteld, niet alleen via voedsel, maar ook via onze huid.

Omdat deze chemicaliën zich in ons lichaam kunnen ophopen en vaak langzaam verdwijnen, kan herhaalde blootstelling leiden tot hoge concentraties, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden (het cocktaileffect). 


Natuurlijke low tox sportkleding?

Als je jezelf in het zweet werkt, wil je niet bezig zijn met de schadelijke chemicaliën die in je synthetische polyester-top kunnen zitten en hun invloed op je gezondheid. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je bewust kunt kiezen voor low tox sportkleding.

Een paar praktische tips (en fijne low tox merken): 

  • De volgende keer dat je gaat shoppen, kies dan niet voor plastic stoffen (zoals polyester, nylon, acryl, spandex en lycra)  maar voor gecertificeerde (GOTS) biologische, plantaardige, stoffen.
  • If it’s too good to be true: vermijd sportkleding die wordt gepromoot als 'vochtregulerend', 'ademend' of 'sneldrogend', omdat dit kan duiden op het gebruik van BPA of andere schadelijke chemicaliën om het kledingstuk deze eigenschappen te geven.
  • Was nieuwe sportkleding altijd voor het eerste gebruik om eventuele chemicaliën te verwijderen en vermijd het gebruik van wasverzachters en agressieve wasmiddelen.
  • Het is waarschijnlijk dat zelfs in je low tox sportkleding nog wat synthetisch materiaal zit, zoals spandex of elastane. Het is het prettigst als dit percentage onder de 5% blijft, maar dat is soms best lastig. 
  • Een paar brands die low tox zijn en waar wijzelf erg tevreden over zijn: hessnatur, Mate the label, arms of andes en cottonique


Meer lezen over hormoonverstorende stoffen in kleding? Lees dan ook eens deze blog. 


Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen