Slapen zonder giftige stoffen: onze beste tips

Slapen zonder giftige stoffen: onze beste tips

De meesten van ons slapen zo’n 8 uurtjes per dag, ofwel een derde van de dag. Kleine kinderen slapen nog veel meer. Extra belangrijk dus om een veilige slaapomgeving te creëren om te voorkomen dat we worden blootgesteld aan veel giftige stoffen tijdens het slapen. Hier zijn onze beste tips om zorgeloos te slapen!

 

Bedframe van natuurlijke materialen

Het beste is om te kiezen voor een bedframe van massief hout dat afgewerkt is met een natuurlijke olie. Dit in plaats van bijvoorbeeld spaanplaat of vezelplaat, die giftige formaldehydedampen kunnen afgeven.

Kussen zonder giftige stoffen

Vergeet memory foam en synthetische 'gerecyclede PET'-kussens (lees hier waarom!). Als het gaat om je o zo belangrijke hoofdkussen, wil je niet op plastic slapen. Ga liever voor 100% natuurlatex, biologisch katoen of wol, of bijvoorbeeld een vulling van boekweitdoppen. Tip: gebruik een kussenbeschermer zodat je kussen langer meegaat.

Gifvrij matras

Veel synthetische matrassen bevatten formaldehyde, vluchtige organische stoffen (VOS) en brandvertragers. Overweeg een matras gemaakt van natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, natuurlatex of wol. Tip: heb je een klein budget? Dan is een matrastopper een goede oplossing. Denk aan een natuurlatex topper of eentje van biologisch katoen of zuiver wol. Misschien kun je hem in de uitverkoop scoren?

Natuurlijk dekbed

Dekbedden en dekens kunnen ook prachtig zijn als ze van natuurlijke materialen zoals zuiver wol zijn gemaakt, in plaats van die verstikkende synthetische materialen met schreeuwende kleuren en motieven. By the way, als je voor dons gaat, kies dan een product met gecertificeerd 'traceerbaar dons', zodat je weet dat er geen dierenmishandeling (over toxic gesproken...) heeft plaatsgevonden. 

Beddengoed zonder giftige chemicaliën

Vermijd lakens met superpowers als ‘easy iron’ of ‘anti wrinkle’, want dit is een aanwijzing dat er giftige chemicaliën zijn gebruikt. Kies beddengoed en kussenslopen gemaakt van biologische katoen of andere natuurlijke materialen om blootstelling aan pesticiden en chemicaliën te verminderen. Het beste is ongeverfd en ongebleekt beddengoed.

Je slaapkamer luchten

Zorg voor goede ventilatie in je slaapkamer door ramen en roosters regelmatig te openen om schadelijke stoffen af te voeren. Absoluut belangrijk!

Synthetische geurstoffen vermijden

Gebruik geen luchtverfrissers of geurkaarsen die synthetische geurstoffen bevatten, omdat deze schadelijke chemicaliën in de lucht kunnen afgeven (hallo hormoonverstoorders).

Weg met microplastics

Hou microplastics (zoals glitters, die sinds kort verboden zijn) zoveel mogelijk buiten de slaapkamer om te voorkomen dat ze worden ingeademd.

Stofzuigen en dweilen

Schadelijke stoffen, zoals bijvoorbeeld ftalaten en vlamvertragers, zitten in matrassen, meubels, computers en nog veel meer. Als deze slijten komen er kleine deeltjes met deze chemische stoffen in het huisstof. Door te stofzuigen en te dweilen krijg je minder van deze deeltjes binnen. Hou je slaapkamer dus schoon en stofvrij.

Gifvrije verf en meubels

Als je je slaapkamer opnieuw inricht, kies dan voor verf en meubels die vrij zijn van schadelijke stoffen zoals lood, formaldehyde en VOS. Kies voor natuurlijke materialen in plaats van synthetische.

Natuurlijke schoonmaakproducten

Maak je slaapkamer schoon met natuurlijke schoonmaakmiddelen om de boel niet nóg meer te vervuilen. Wij zijn zelf fan van natuurazijn en castillezeep. Werkt echt als een trein.

Op schimmel checken

Zorg dat je slaapkamer vrij is van schimmel, aangezien dit je gezondheid kan beïnvloeden. Wil je schimmel verwijderen, dan doet natuurazijn de job!

Radon meten

Radon is een radioactief gas dat van nature in sommige gebieden voorkomt en door de grond kan sijpelen. Het kan zich ophopen in gebouwen en de gezondheid schaden. Overweeg een radon-test als je in een risicogebied woont.

Blauw licht beperken

Beperk blauw licht in je slaapkamer. Verwijder eventuele tv's, laptops en computers. Hoe minder apparaten rond je hoofd ‘zoemen’, hoe beter. En zet je mobiele telefoon uit of in de vliegtuigmodus voor het slapengaan. Don't be blue!

Slaapkamer opruimen

En last but not least: ruim je slaapkamer op. Chaos in je slaapkamer betekent sneller chaos in je hoofd. Creëer een veilige en rustige haven voor een less toxic mind. Hoe minder prikkels, hoe beter.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen