Wat is de toxic burden?

Wat is de 'body burden'?

Body burden, je hoort de term wel vaker. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Kort gezegd verwijst het naar de cumulatieve hoeveelheid giftige stoffen waaraan een individu wordt blootgesteld gedurende zijn of haar leven. Deze giftige stoffen, ook wel bekend als toxinen, kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, zoals voedsel, water, luchtverontreiniging, huishoudelijke chemicaliën, cosmetica, geneesmiddelen en industriële vervuiling.

 

Schadelijke chemicaliën voor je gezondheid

Het menselijk lichaam heeft (gelukkig maar!) een natuurlijk vermogen om toxinen te elimineren via organen zoals de lever, de nieren en ook via de huid. MAAR: in onze moderne wereld worden we blootgesteld aan een grotere hoeveelheid en verscheidenheid aan giftige stoffen dan ooit tevoren. Denk aan de niet of nauwelijks afbreekbare PFAS (een verzamelnaam voor duizenden synthetische chemische stoffen) die we allemaal elke dag binnenkrijgen. Deze grote hoeveelheid toxinen kan leiden tot een ophoping in het lichaam en de natuurlijke ontgiftingsmechanismen overbelasten. De ophoping van gifstoffen ontstaat dus wanneer je lichaam meer toxische stoffen heeft opgenomen dan het kan verwerken. De emmer loopt dan letterlijk over.

 

Gezondheidsproblemen door gifstoffen 

Wanneer het lichaam de hoeveelheid toxinen niet meer aankan, wordt het afval opgeslagen in bijvoorbeeld onderhuids bindweefsel of vetweefsel. De body burden kan variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals genetische aanleg, dieet, leefstijl, beroep en omgevingsfactoren. Een teveel aan giftige stoffen in het lichaam kan allerlei gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn, allergieën, huidaandoeningen, spijsverteringsproblemen, hormonale disbalans, verminderde vruchtbaarheid (van zowel mannen als vrouwen), verslechterd immuunsysteem en psychische klachten. Deze lijst is zeker niet uitputtend.

 

Hoe verklein je de body burden?

Als je de body burden wilt verkleinen om je gezondheid te verbeteren, kun je verschillende dingen doen. Denk aan gezonde en (voor jou) juiste voeding, het zoveel mogelijk vermijden van bewerkte voedingsmiddelen, het consumeren van biologische producten, het verminderen van blootstelling aan milieuvervuiling en chemische stoffen, het vermijden van sigaretten en alcohol en het minimaliseren van het gebruik van huishoudelijke chemicaliën. Lichaamsbeweging, voldoende water drinken, stress vermijden en een goede nachtrust horen natuurlijk ook in dit lijstje.

Daarnaast kan periodieke ontgifting of ondersteuning van het lichaam bij het 'afvalverwerkingsproces' heel nuttig zijn. Met een goede detox kun je jezelf resetten. Je lichaam wordt dan hard aan het werk gezet om 'onverteerde' resten zoals opgestapelde toxinen (maar ook bijvoorbeeld emotionele ballast) alsnog te verwerken en uit te scheiden, zodat je gezonder en sterker wordt. Voor onze detox tips kun je hier kijken.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen