Must-have babyproducten zonder giftige stoffen

Must-have babyproducten zonder giftige stoffen

Het is shocking hoeveel gif er nog steeds in speelgoed en producten voor baby’s zit. Als je weet wat schadelijke stoffen kunnen doen, zeker bij zo’n kwetsbare groep, dan is het eigenlijk te gek voor woorden dat de overheid dit niet veel meer aan banden legt. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kleine garnaal, maar het word je niet bepaald makkelijk gemaakt. Urenlang googelen achter je laptop naar de beste gifvrije producten? Vermoeiend! Wij hebben gelukkig al wat werk voor je gedaan. Bekijk hier onze selectie van must-have babyproducten zonder troep!

 

Babyflessen glas

Hoewel de meeste babyflesjes tegenwoordig ‘BPA vrij’ vermelden, is BPA vaak ingeruild voor BPS. Deze nieuwe stof is nog niet gereguleerd maar verschillende Europese wetenschappelijke comités hebben aangegeven dat ze verwachten dat BPS vergelijkbare schadelijke eigenschappen heeft als BPA. Wij raden je daarom aan plastic babyflesjes te vermijden en te gaan voor glas, zoals deze van Hevea. De fles is gemaakt van sterk borosilicaatglas en de speen van 100% natuurrubber. 

 

Speen natuurlijk rubber

Een speen gemaakt van plastic dat BPS bevat, kan hormoonverstorende stoffen ‘lekken’. Zeker wanneer het plastic warm wordt, zoals in de mond van je baby. Gebruikt jouw baby een speentje? De veiligste optie die wij aanraden is een speen van 100% natuurrubber, zoals deze van Natursutten. Hij heeft misschien geen gezellig motiefje, maar is wel een stuk veiliger.

Badmat zonder plastic

Zoek je een anti-slip badmat (wel zo veilig natuurlijk), dan raden we ook hier natuurrubber aan. En yes, ook deze is van Hevea. Badeendje erbij? Kijk dan uit voor de badeend van goedkoop plastic waarin geregeld ftalaten, bisfenolen en andere troep verstopt zitten. Alsof dat niet erg genoeg is, zijn ze ook nog eens schimmelgevoelig. Er blijft namelijk een laagje water in de badeend staan en dat is een walhalla voor bacteriën.

 

 

Ongeverfde romper

Het is treurig maar ook babykleding zit vaak vol chemische troep. Ons advies: koop alleen babykleding van 100% natuurlijke materialen, zoals biologisch katoen (let op: koop altijd biologisch want gewoon katoen is een van de meest bespoten gewassen ter wereld!), wol of linnen. Dus geen mix van bijvoorbeeld katoen en polyester. En dan het liefst met een IVN Best of GOTS-certificering. Dat zijn momenteel de strengste normen die er zijn voor kleding. Extra bonuspunten als de kleding ongeverfd en ongebleekt is, zoals dit mooie rompertje van Engel Natur. Hij is gemaakt van biologische wol en zijde en heerlijk zacht en warm.

 Rompertje

Luiers zonder schadelijke chemicaliën

Luiers zijn bijzonder tricky. Er worden namelijk veel schadelijke stoffen in luiers gevonden zoals formaldehyde, dioxine en PAK’s. Langdurige blootstelling aan deze stoffen kan bijdragen aan allergische reacties en verstoring van de hormoonhuishouding. De veiligste optie in luierland is waarschijnlijk de wasbare biokatoenen luier. Maar wij snappen dat veel ouders daar uit praktisch oogpunt gewoon echt niet op zitten te wachten. Daarom noemen we hier de Bambo Nature wegwerpluier. Vrij van parfum en parabenen en gecertificeerd door het Nordic Swan Ecolabel, Asthma Allergy Nordic, FSC® (Forest Stewardship Counsil) en het EU Ecolabel.

 luiers

Plasticvrije billendoekjes

Hoewel je de bips van je baby natuurlijk ook kunt schoonmaken met water en (uiteraard gifvrije) zeep, snappen wij ook nu dat dit voor de meeste ouders geen optie is. Je wilt hoe dan ook zoveel mogelijk schadelijke stoffen vermijden en sowieso billendoekjes zonder parfum en alcohol. Wij vinden de plasticvrije billendoekjes van Jackson Reece daarom een veel veiligere keuze. Ze bevatten 99% water en zijn vrij van parfum, alcohol, plastic, parabenen, SLS, SLES, lanoline, ftalaten, fenoxyethanol en benzoaten. 

Speelkleed van natuurlijk materiaal

Een Amazon-speelkleed van ‘praktisch’ foam? Nou, liever niet! Daar kunnen allemaal ftalaten en andere troep inzitten. Natuurlijk gaat je kindje echt niet dood door alleen een synthetisch speelkleed. Maar de ophoping van giftige stoffen (uit allerlei verschillende bronnen) in zo’n klein lijfje is op de lange termijn echt niet gezond en kan allerlei nare gezondheidsproblemen veroorzaken. Ons motto: voorkomen is beter dan genezen! Speel dus op veilig en kies voor biokatoen, linnen of natuurlatex. Wat vind je van dit speelkleed van Play&Go? Hij is gemaakt van 100% GOTS-gecertificeerd biokatoen en kan naast speelkleed ook als knus babynestje worden gebruikt.

 speelkleed

Babymatras zonder giftige stoffen

Je baby slaapt het grootste deel van de dag, dus is een veilig matras zonder giftige stoffen ontzettend belangrijk. Uit een onderzoek door de Universiteit van Texas is gebleken dat veel synthetische babymatrassen, zoals van koudschuim of traagschuim, giftige stoffen bevatten. Het inademen van de stoffen die vrijkomen kan leiden tot allerlei klachten. Kies dus voor een gifvrij matras van natuurlijk materiaal, zoals het kindermatras van Yumeko. Hij heeft een kern van 100% natuurlatex en een tijk van 100% biologisch katoen, gewatteerd met 100% biologische scheerwol.

 

Wollen babydekentje

Je baby warm en comfy houden onder een fluweelzacht maar synthetisch fleecedekentje? Geen goed idee. Fleece is eigenlijk gewoon plastic. Alleen al bij het dragen en wassen van fleece komen miljoenen plasticvezels vrij. Daarnaast is fleece totaal niet ademend. Dit mooie dekentje van Yumeko is een veel veiligere keuze: hij is gemaakt van 100% merino scheerwol in de natuurlijke kleuren van de schapen en alleen gewassen met natuurlijke zeep.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

*Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

Terug naar blog

Reactie plaatsen