Biologische, ongeverfde en ongebleekte kinderkleding: een goed idee

Biologische, ongeverfde en ongebleekte kinderkleding: een goed idee

In ons eerdere artikel “Gif in kleding: schadelijke chemicaliën in textiel?” vertelden we je al dat onze kleren vaak zijn behandeld met allerlei chemische stoffen om ze hun ‘superpowers’ te geven. Denk aan kreuk- en waterbestendigheid en bruisende kleurtjes, opdrukken en prints. Helaas komt bijna al die kleding – of het nou high of low fashion is – met een prijs. Dit is naar onze mening nooit ok, maar ZEKER niet als het gaat om kleding voor de kleinsten onder ons. Lees hier waarom niet en wat je kunt doen om je kids te beschermen.

 

Kinderen zijn extra gevoelig voor giftige stoffen

We duiken er maar meteen in. Kinderen worden absoluut als meer vatbaar beschouwd voor de effecten van giftige stoffen dan volwassenen. En dat is logisch. Het lichaam van een kind is nog volop in ontwikkeling, inclusief organen zoals de lever en het immuunsysteem die een rol spelen bij het ontgiften en elimineren van stoffen uit het lichaam. Dit maakt kinderen een stuk kwetsbaarder voor de effecten van giftige stoffen in kleding dan volwassenen. Omdat kinderen vaak 24/7 in contact zijn met textiel (van rompertjes tot slaapzakken), is dit iets om goed rekening mee te houden als ouders.

 

Kinderen nemen meer giftige stoffen op

Wist je dat kinderen een hogere ademhalingssnelheid dan volwassenen hebben? Als kleding chemicaliën bevat die kunnen uitdampen (zoals formaldehyde), kunnen ze daarom meer van deze stoffen inademen. Ook hebben ze een groter huidoppervlak in verhouding tot hun lichaamsgewicht. Hun huid is daarbij dunner en gevoeliger. Als kleding in direct contact komt met de huid, kunnen giftige stoffen daarom makkelijker worden opgenomen. Daarnaast hebben kids de neiging om hun handen in hun mond te steken. Als hun handen in contact komen met kleding die giftige stoffen bevat, kunnen deze stoffen worden ingeslikt. Kinderen groeien tot slot snel en hebben een hoger kledingverbruik dan volwassenen, waardoor ze in relatief korte tijd veel blootgesteld worden aan verschillende materialen en dus mogelijk meer giftige chemicaliën.

 

PFAS en BPA in kinderkleding

En laten kleren nou vaak bomvol giftige chemicaliën zitten… Superpowers krijgen ze immers niet zomaar. Zo kunnen in kleren PFAS (bijv. voor waterbestendige coatings) en BPA of opvolgers als BPS (bijv. voor kunststof onderdelen) zitten. PFAS wordt gelinkt aan allerlei ernstige gezondheidsproblemen, waaronder astma, verzwakte immuniteit bij kinderen, gewichtstoename, verstoring van de hormoonhuishouding, onvruchtbaarheid, verhoogd cholesterolgehalte en zelfs kanker. BPA heeft invloed op onze hormonen (het is een chemische stof die de effecten van het vrouwelijke hormoon oestrogeen nabootst) en is in verband gebracht met onder andere hartaandoeningen, onvruchtbaarheid, kanker, obesitas en neurologische ontwikkelingsstoornissen zoals ADHD, depressie en angststoornissen. Geen gezellig verhaal, sorry.

 

Formaldehyde in kinderkleding

Kinderkleding kan ook de chemische stof formaldehyde bevatten, die wordt gebruikt om de kleur van kledingstukken te behouden en om kreukels en vlekken te verminderen. Superpraktisch natuurlijk, maar totaal niet gezond. Formaldehyde is door verschillende gezondheidsinstanties, waaronder de International Agency for Research on Cancer (IARC), geclassificeerd als een kankerverwekkende stof voor mensen. Echt geen lieverdje dus. Hoewel er sinds 2020 binnen Europa nog maar een kleine hoeveelheid formaldehyde in kleding mag zitten, is elke hoeveelheid van deze stof wat ons betreft teveel. Besef goed dat die schattige, trendy kinderkleertjes giftige formaldehydedampen kunnen afgeven die je kinderen vervolgens inademen. Bij nieuwe kledingstukken is deze concentratie formaldehyde natuurlijk hoger vergeleken met oudere items. Altijd goed nieuwe kleren wassen dus. Met een natuurlijk wasmiddel en het liefst een paar keer.

 

Andere giftige stoffen in kinderkleding

Maar daar stopt de lijst niet. Zo kan je in kinderkleding nog tal van andere schadelijke stoffen vinden. Voorbeelden hiervan zijn nonylfenolethoxylaten (NPE’s, gebruikt als emulgator), weekmakers/ftalaten (voor soepelheid en buigzaamheid) en amines in azokleurstoffen (om kleding te kleuren). Zowel NPE’s als weekmakers worden geassocieerd met hormoonontregeling. En azokleurstoffen kunnen gesplitst worden in amines, die mogelijk kankerverwekkend zijn. Voor het bleken van textiel kunnen verder giftige chloorfenolen worden gebruikt. En dan heb je nog de zware metalen als lood, cadmium en chroom die in kleren aangetroffen worden. In haar boek To Dye For: How Toxic Fashion Is Making Us Sick - and How We Can Fight Back gaat Alden Wicker hier uitgebreid op in.

 

Gezondere kinderkleding is biologisch

Als het gaat om de allerkleinsten, vinden wij dat je zo voorzichtig mogelijk moet zijn. Dus ook met hun kleding. We raden je daarom aan zoveel mogelijk synthetische en bewerkte materialen te vermijden en te focussen op natuurlijke, biologische materialen zoals biologisch katoen (niet gewoon katoen want dat is hartstikke bespoten), biologische wol, biologisch linnen of biologische zijde. Je snapt ‘m: het keyword is biologisch. Ons advies: koop het liefst alleen kinderkleding met een GOTS-certificering (Global Organic Textile Standard). Dat is momenteel de strengste norm die er is voor kleding. Dit certificaat houdt rekening met de volledige productieketen en bevestigt dat een grondstof verbouwd wordt zonder GGO’s of chemicaliën en dat tijdens het bewerken en verven geen verboden giftige stoffen worden gebruikt.

 

Waarom ongeverfde en ongebleekte kinderkleding?

Wil je echt aan de safe side zitten, zoek dan niet alleen naar biologische maar ongeverfde en ongebleekte kinderkleding. Dan weet je zeker dat de kleren niet met giftige kleurstoffen en bleekmiddelen zijn bewerkt (ok, zeker weten doe je het nooit, maar je snapt 'm). Eigenlijk wordt het oorspronkelijke materiaal gewoon zoveel mogelijk met rust gelaten. Echt back to basics dus. In onze ogen is dit momenteel de veiligste optie in kledingland. Bij de grote fashionmagnaten zul je deze optie echter (helaas) niet snel tegenkomen. Gelukkig zijn er genoeg kleinere bedrijven die wél ongeverfde en ongebleekte kleding verkopen. Denk aan merken als Joha, Engel Natur en Cosilana. Het Duitse bedrijf Hessnatur heeft zelfs een aparte categorie voor ongeverfde en ongebleekte kinderkleding. Wist je trouwens dat je kleding heel makkelijk zelf kunt verven met natuurlijke middelen? Zo kun je met rode bieten of gele kurkuma een kledingstuk in een handomdraai opvrolijken. Geen giftige stoffen nodig.

 

Koop minder maar beter

Let verder tijdens het shoppen altijd op de geur van kledingstukken (een sterke geur duidt vaak op een hoge concentratie chemicaliën) en doe altijd wat onderzoek voordat je een item koopt. Check de labels en productinformatie en stel zo nodig vragen bij de verkoper. Koop bij bedrijven die je vertrouwt en waar je een goed gevoel bij hebt. Ook tweedehands kinderkleding kan een goed idee zijn, omdat veel giftige stoffen eruit zijn gewassen. Wees extra voorzichtig met waterproof outdoorkleding, regenkleding en regenlaarzen want waterbestendigheid is vaak een red flag voor PFAS. En vooral: koop minder maar beter! Je doet je kind echt geen lol met 100 synthetische setjes in zijn garderobe, hoe schattig ook.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen