Wasmiddel zonder parfum nodig? Onze tips

Wasmiddel zonder parfum nodig? Onze tips

Je bent op zoek naar een veilig less toxic wasmiddel zonder parfum en andere nasty chemicaliën. Misschien ben je allergisch voor bepaalde synthetische geurstoffen of wil je eenvoudigweg een bewuste keuze maken voor je gezondheid. In deze blog delen we handige tips voor het vinden van parfumvrije wasmiddelen zonder gevaarlijke ingrediënten.

 

Wasmiddel zonder parfum

Als je deze blog van ons al een keer hebt gelezen, weet je dat we het niet prettig vinden om het woordje 'parfum' of 'aroma' in de ingrediëntenlijst van een product terug te vinden. Waarom? Omdat achter dat ene woordje 'parfum' vaak tientallen tot honderden chemicaliën schuilgaan waarvan fabrikanten ervoor kiezen om ze niet aan ons bekend te maken. Dankzij de International Fragrance Association weten we dat er meer dan 3.000 ingrediënten worden gebruikt om geur-combinaties te creëren. Maar van de duizenden geurstoffen die op de IFRA lijst staan, hoeven er volgens de wet maar een aantal geurstoffen (zo’n 20) op het etiket te worden vermeld, waarvan bekend is dat sommige mensen er allergisch voor zijn. De rest verschuilt zich dus allemaal achter het woord 'parfum' terwijl we inmiddels weten dat veel van die geurstoffen helemaal niet zo onschuldig zijn. Integendeel, ze bevatten vaak hormoonverstorende chemicaliën zoals ftalaten, die zeer schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid of carcinogenen zoals benzeenderivaten. Het is natuurlijk niet voor niets dat de Environmental Working Group Skin Deep database 'fragrance' een 8 geeft (waarbij 10 het meest giftig is). 

Wat heeft dit allemaal te maken met wasmiddelen? Nou, ze bevatten heel vaak synthetische geurstoffen (en andere nasties, zoals kleurstoffen en schuimversterkers) die, wat ons betreft, absoluut niet in onze lichamen thuishoren. 

 

Allergische reactie wasmiddel

Veel wasmiddelen bevatten dus synthetische geurstoffen die, ondanks hun aangename geur (hoewel: als je overgaat op parfumvrij, ga je na een tijdje een afkeer van die synthetische geur ervaren), schadelijke chemicaliën kunnen bevatten. Blootstelling aan dergelijke nasties kan voor sommige mensen echte allergische reacties veroorzaken, zoals jeuk, roodheid of huiduitslag. Maar ook als je lijf niet direct dit soort allergische symptomen vertoont, is het beter voor je gezondheid om te kiezen voor een wasmiddel zonder parfum. 

 

Natuurlijk wasmiddel

In je zoektocht naar een wasmiddel zonder parfum zie je in de supermarkt een wasmiddel dat gepromoot wordt als 'natuurlijk'. Misschien staat er wel dat 99% van de ingrediënten plantaardig zijn of dat de ingrediënten voor 100% van natuurlijke oorsprong zijn. Op het etiket staat alleen wel het woordje 'parfum', maar daarbij wordt gelukkig vermeld dat de parfums worden gemaakt op basis van plantenextracten.

Prima, toch?

Het eerlijke verhaal is dat de term 'natuurlijk' in de wereld van geurstoffen soms meer vragen oproept dan antwoorden biedt. Hoewel het waarschijnlijk betekent dat de ingrediënten zijn afgeleid van natuurlijke bronnen, is er momenteel geen strikte regelgeving die deze claims controleert. De term 'natuurlijk' kan dus heel verschillende betekenissen hebben voor jou en de fabrikant. 

Dat we dit soort claims niet blindelings kunnen vertrouwen, blijkt ook uit de ISO 9235:2021-standaard voor 'Aromatic natural raw materials'. Enerzijds stelt de International Fragrance Association enkele richtlijnen vast over de betekenis van het woord natuurlijk. Tegelijkertijd zien we dat de IFRA synthetische stoffen (zoals oplosmiddelen en conserveermiddelen) toelaat in hun definitie van natuurlijke geuren. Daarnaast is het ook goed om te beseffen dat een natuurlijk ingrediënt natuurlijk niet automatisch betekent dat het biologisch is en zonder de hulp van pesticiden en herbiciden is geteeld.

 

Parfumvrije wasmiddel (onze favourites)

Nu je op de hoogte bent van de problemen, delen we natuurlijk ook graag een paar less toxic oplossingen waar we fan van zijn. Zónder synthetische geurstoffen en andere ellende. We worden in ieder geval heel erg happy van de parfumvrije wasvlokken van Marius Fabre! Ook wasnoten bieden een prima manier om parfumvrij te wassen. Ze zijn niet alleen vrij van geurstoffen, maar ook vrij van andere synthetische additieven. Meer 'puur natuur' krijg je het eigenlijk niet. 

Wil je toch liever een lichte geur aan je was toevoegen? Dan kun je een paar druppels etherische olie toevoegen, zoals eucalyptus of lavendel. Een andere optie is dat je kiest voor een less toxic wasmiddel waar al wat essentiële oliën aan zijn toegevoegd, zoals dit vloeibare wasmiddel van Bondi Wash. Daarbij willen we wel benadrukken dat niet alle etherische oliën van dezelfde kwaliteit zijn. De term 'etherische of essentiële olie' is namelijk niet wettelijk beschermd, waardoor je snel te maken kunt krijgen met greenwashing. Het 'natuurlijke' potje lavendelolie kan dus gemengd zijn met chemische toevoegingen of bewust verdund zijn met goedkopere oliën van mindere kwaliteit. In deze blog lees je er meer over. Na (héél) lang zoeken zijn wijzelf uitgekomen bij de etherische oliën van het Franse merk Florihana. Een prachtig familiebedrijf waar ze less toxic en transparantie hoog in het vaandel hebben staan. Zo publiceren ze op hun website relevante resultaten van labtesten en andere technische documentatie. 

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen