gifvrije etherische oliën

Gifvrije etherische of essentiële oliën: hoe herken je ze?

De heerlijke geur van lavendel die je direct terugbrengt naar die zwoele zomer in Zuid-Frankrijk... wie is er nou niet gek op zuivere etherische olie? Met zoveel producten op de markt kan het lastig zijn om te bepalen welke etherische oliën echt gifvrij en van goede kwaliteit zijn. De wereld van etherische oliën is zeker niet altijd zo transparant als we zouden willen. De term 'etherische of essentiële olie' is namelijk niet wettelijk beschermd. Dat betekent dat je dus al gauw in de wereld van greenwashing terecht komt en dat je 'natuurlijke' potje lavendelolie vermengd kan zijn met chemische toevoegingen of bewust verdund is met goedkopere oliën van mindere kwaliteit. In deze blog vertellen we je waar je op moet letten bij het herkennen van gifvrije etherische oliën. We bespreken wat er bij de productomschrijving moet staan, hoe je de puurheid kunt beoordelen, en hoe je greenwashing kunt ontmaskeren.

 

De productomschrijving ontcijferen

Bij het zoeken naar gifvrije etherische oliën is het belangrijk om de productomschrijving zorgvuldig te lezen. Kijk uit naar specifieke informatie zoals '100% puur', 'onverdund' of 'essentiële olie zonder toevoegingen'. Deze termen geven aan dat de olie niet vermengd is met synthetische stoffen of andere oliën. Wees voorzichtig met vage bewoordingen zoals 'natuurlijk' of 'geurige olie', aangezien deze termen niet garanderen dat de olie zuiver is.

Een écht zuivere etherische olie hoort altijd de volgende productinformatie te bevatten:

  • De botanische naam (Latijn) van de plant: de productbeschrijving vermeld de botanische naam (Latijn) van de plant waaruit de etherische olie is gewonnen (bijvoorbeeld Angelica archangelica).
  • Welk deel van de plant voor het distillatieproces is gebruikt: dat kunnen bijvoorbeeld de wortels, schors, bloemen of bladeren zijn.
  • Het land van oorsprong: komt de etherische olie uit Frankrijk of Amerika? Het land van oorsprong van de etherische olie kan invloed hebben op de kwaliteit en eigenschappen van de olie. Het is daarom belangrijk om te weten waar de olie vandaan komt.
  • Vermenging en toevoegingen: controleer het etiket om ervoor te zorgen dat de etherische olie die je koopt 100% puur is, oftewel onverdund, en of er toevoegingen zijn. Bekijk vooral ook even de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen andere oliën of stoffen zijn toegevoegd.
  • Batch nummer.
  • De methode van destillatie: er zijn verschillende methoden voor het distilleren van etherische oliën, maar de meest gebruikte methode is de stoomdestillatie. Andere methoden, zoals koude persing of enfleurage, worden ook gebruikt om etherische oliën te extraheren, afhankelijk van de plantensoort en de gewenste olie. Deze methoden zijn echter meer geschikt voor specifieke planten (zoals citrusvruchten) en niet altijd even effectief.

 

Kies voor biologische certificering

Een goede indicator voor gifvrije etherische oliën is biologische certificering. Zoek naar oliën die een erkend biologisch keurmerk dragen, zoals het Europese biologische keurmerk (het groene blaadje). Dit betekent dat de planten op een natuurlijke en gifvrije manier zijn geteeld, zonder gebruik van pesticiden of chemische meststoffen. Houd er rekening mee dat biologische certificering kan variëren afhankelijk van het land en de regio. Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle producenten van etherische oliën ervoor kiezen om biologisch gecertificeerd te worden, terwijl dit niet altijd afdoet aan de kwaliteit van de olie. Dat is bijvoorbeeld het geval bij 'wild crafted' planten. Dat houdt in dat de planten in hun natuurlijke omgeving worden verzameld, meestal in het wild. Hierbij worden planten dus niet gekweekt. Hoewel wild crafted plantmateriaal van nature vrij kan zijn van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, betekent dit niet automatisch dat het voldoet aan biologische normen. Bij wild crafting is er dus geen officiële certificering zoals bij biologische teelt.

 

Let op de prijs

Een zuivere en gifvrije etherische olie hoeft niet duur te zijn. Maar het is wel belangrijk om de prijzen van de verschillende etherische oliën van een merk grondig te bestuderen. Als alle etherische oliën van een merk dezelfde prijs hebben, is dat een waarschuwingssignaal! Etherische oliën horen namelijk in prijs te variëren, omdat de prijs afhangt van factoren zoals de zeldzaamheid van de plant en het productieproces. Als een merk alle oliën voor €5,99,- aanbiedt, is het mogelijk dat ze shortcuts nemen bij het productieproces, goedkopere ingrediënten gebruiken of zelfs synthetische stoffen toevoegen om kosten te besparen.

 

Kwaliteitstests door derde partijen

Een gerenommeerd merk dat zuivere etherische oliën aanbiedt, zal regelmatig zijn etherische oliën laten testen door onafhankelijke laboratoria. Met dit soort testen wordt er gecontroleerd op zuiverheid, potentie en afwezigheid van verontreinigingen. Nog mooier is het wanneer deze testen door het merk online in te zien zijn. Enkele veel voorkomende testen zijn:

  • Gaschromatografie (GC): deze test analyseert de chemische samenstelling van de etherische olie en identificeert de aanwezigheid van verschillende componenten. Het helpt bij het beoordelen van de zuiverheid en het controleren van mogelijke verontreinigingen.
  • Massaspectrometrie (MS): deze test wordt vaak gekoppeld aan gaschromatografie en helpt bij het identificeren van de individuele componenten in de etherische olie. Het kan helpen bij het identificeren van vervalsingen of verontreinigingen.

Kijk vooral op de website van het merk of vraag bij de klantenservice naar de testresultaten om zeker te zijn van de kwaliteit van de olie.

 

Check de verpakking

Let ook op de kwaliteit van de verpakking. Essentiële oliën worden meestal geleverd in donkere glazen flesjes om de olie te beschermen tegen licht en oxidatie. Sommige verpakkingsmaterialen (plastic) kunnen chemicaliën (zoals BPA) afgeven aan de etherische oliën (en dus uiteindelijk aan jou!).

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen