Onze top 3 gifvrije yogamatten

Onze top 3 gifvrije yogamatten

Wij zijn dol op yoga en staan dagelijks op de mat. Daarom schrokken we er best van toen we ontdekten dat veel yogamatten vol gif zitten. Van hormoonverstorende ftalaten (die uit de mat kunnen 'lekken') tot PFAS, BPA, benzeen, parabenen, formaldehyde en azodicarbonamide. Die laatste wordt trouwens als schuimmiddel gebruikt bij de productie van yogamatten van synthetisch rubber en irriteert de ogen, luchtwegen en huid. Niet echt een lekker idee. Long Story Short… wij gingen op zoek naar een natuurlijke yogamat, zodat we zorgeloos onze yoga en pilates kunnen voortzetten. Lees snel verder om onze top 3 gifvrije yogamatten te bekijken.

 

Slecht idee: yogamat van PVC

Maar eerst nog even dit. Als je nu een mat van PVC (polyvinylchloride) hebt, dan raden we je aan deze te vervangen. PVC, een plastic, is namelijk giftig in elke fase van zijn levenscyclus.  Het hoofdbestanddeel van PVC is vinylchloride, dat kankerverwekkend is voor mensen. Je wordt eraan blootgesteld door inademing en huidcontact wanneer je op een PVC yogamat traint. Naar onze mening is PVC echt het slechtste materiaal voor een yogamat. Ook al zijn ze nog zo goedkoop en worden ze als veilig aangeprezen; we’re not buying it!

 

PER en TPE yogamat

We zijn ook geen fan van synthetische yogamatten zoals TPE en PER. In feite gaat het vaak om mengsels van niet nader genoemde synthetische materialen waarvan de veiligheid niet is bewezen. TPE (thermoplastisch elastomeer) is een mix van rubber en kunststof en kan gewoon een aardolieproduct zijn. Bovendien zijn er meerdere soorten thermoplastische elastomeren, waarvan sommige gemaakt zijn van mogelijk kankerverwekkend styreen.

Ook PER (Polymer Environmental Resin) is in wezen een kunststof. Belangrijk om te onthouden is dat voor kunststoffen bijna altijd chemische additieven nodig zijn om ze flexibel en duurzaam te maken. Het is daarom belangrijk om de specifieke productinformatie van de fabrikant te raadplegen om de exacte samenstelling en eigenschappen van een specifiek TPE- of PER-product te begrijpen. Trap niet in de greenwashing-val!

 

Yogamat natuurlijk materiaal

Wij zijn zelf van mening dat de beste gifvrije materialen voor een yogamat als volgt zijn: natuurrubber, jute en kurk. Natuurlijk kun je ook gaan voor biologisch katoen maar dat vinden wij in verband met de beperkte grip minder geschikt. En wol is vast heerlijk voor een relaxte yin sessie, maar een tikkeltje warm voor actievere yogavormen. Natuurrubber, jute en kurk zijn wat ons betreft ideaal voor alle soorten work-outs.

Natuurrubber wordt gemaakt van het sap van rubberbomen dat in rubber wordt veranderd door vulkaniseermiddelen en chemische toevoegingen toe te voegen. Niet helemaal vrij van chemicaliën dus, maar wel stukken veiliger dan synthetisch rubber, dat gemaakt is van materialen op basis van aardolie waaronder 1,3-butadieen, een kankerverwekkende stof.

Kurk wordt gemaakt van de bast van kurkeiken. De kurkproductie is duurzaam omdat ze de bomen niet omhakken om kurk te krijgen. In plaats daarvan ontdoen ze de bomen om de zoveel jaar van hun bast, zodat ze flink oud kunnen worden.

Jute wordt verkregen uit planten uit het geslacht Corchorus. Die komen voornamelijk in warme, vochtige gebieden voor, zoals in India, Bangladesh en China. In tegenstelling tot katoen hebben juteplanten niet veel meststoffen of pesticiden nodig om te groeien.

 

Yogamat natuurrubber aGreenie

Deze natuurlijke yogamat van aGreenie is gemaakt van natuurkurk en natuurrubber, is makkelijk te onderhouden en heeft een goede grip. De tas en strap zijn van 100% katoen. Volgens aGreenie bevat de mat geen PVC's, ftalaten en andere chemicaliën die schadelijk voor je zijn.

 

gifvrije yogamat

 

De Original Eco Yoga Mat

De onderlaag van deze natuurlijke yogamat is natuurrubber en de bovenlaag jute. Het natuurrubber zorgt ervoor dat de mat goed op de vloer blijft liggen, terwijl de jute stof aan de bovenkant uitstekende antislip biedt, zelfs bij flink zweten. De natuurrubber yogamat is gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, niet China.

 

 jute yogamat

 

Yogamat natuurkurk lotus

De onderkant van deze natuurlijke yogamat van Lotus is gemaakt van 100% natuurrubber en de bovenkant van 100% natuurkurk. Door de optimale grip kun je op elke ondergrond met deze yogamat terecht. 

 

kurk yogamat

 

Natuurlijke yogamat schoonmaken

Je natuurlijke yogamat fris en fruitig houden is heel eenvoudig. Een beetje warm water gemengd met natuurlijke zeep en een doekje doet de tric. Wij gebruiken zelf graag pure castillezeep, zoals de castillezeep van Dr. Bronner. Je kunt ook een oplossing maken in een glazen sprayflacon, zodat je niet steeds een nieuw sopje hoeft te maken.

Hou er verder rekening mee dat je natuurlijke yogamat speciale onderhoudsinstructies kan hebben. Kurk is bijvoorbeeld van nature antimicrobieel, dus yogamatten van kurk hoef je niet vaak schoon te maken. Laat de mat gewoon aan de lucht drogen na het trainen en gebruik af en toe een vochtige doek (eventueel met een milde zeep). Nooit hard schrobben, want dat kan het materiaal beschadigen. En gooi rubberen of kurken yogamatten niet in de wasmachine.

  

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen