tandpasta zonder fluor

Non-toxic tandpasta & mondproducten: hoe zit 't?

De meeste van ons doen het elke ochtend en elke avond, 2 minuten lang. Tandenpoetsen is de basis van een goede mondverzorging. Daarnaast flossen, stokeren, spoelen en bleken we erop los. Wie wil er geen blinkend schoon, stralend wit gebit en frisse adem? Helaas is er met de producten die we hiervoor gebruiken vaak nogal wat mis. Hier noemen we 5 van de meest gebruikte mondproducten en geven we je less toxic alternatieven.

Tandpasta zonder fluor

Het probleem met tandpasta: bevat vaak SLS, fluoride (wist je dat meerdere onderzoeken een verband hebben aangetoond tussen een hoge blootstelling aan fluoride en een verlaging van het IQ?), kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam (mogelijk kankerverwekkend) en sacharine, diethanolamine (kan kankerverwekkende bijproducten bevatten), propyleenglycol (gelinkt aan nier- en leverschade), triclosan (onder andere hormoonverstorend), microbeads (plastic), chemische kleurstoffen zoals Red 40 en Blue 1 (gelinkt aan hyperactiviteit, allergieën en kanker)… De lijst gaat on en on.

Less toxic alternatief: Dr Bronners tandpasta zonder fluoride (pepermunt). Deze tandpasta is vrij van bovenstaande nasties en bevat geen kunstmatige kleurstoffen, smaakstoffen, conserveringsmiddelen of zoetstoffen.

 

 


Tandenborstel zonder microplastics 

Het probleem met tandenborstels: bijna altijd gemaakt van plastic.

Less toxic alternatief: houten of bamboe tandenborstels of opzetstukjes (voor je elektrische tandenborstel) zijn tegenwoordig overal te vinden. Maar hier is de catch: deze tandenborstels hebben meestal gewoon nylon haren, oftewel kunststof op basis van aardolie. Gerecycled of niet, het blijft plastic. En dat plastic is wat in je mond gaat… Wij hebben gelukkig een tandenborstel gevonden van Redecker die gemaakt is van beukenhout en natuurlijke dierenharen heeft. 100% plasticvrij dus.

 

 houten tandenborstel

 

Flosdraad zonder PFAS

Het probleem met flossdraad: bevat vaak nylon, teflon (PFAS!), synthetische wax (gemaakt van aardolie) en fluor. De ‘frisse’ muntgeur is vaak ook synthetisch: hallo ftalaten! En wat dacht je van al die plastic houdertjes die in massa’s tegelijk op de storthoop belanden?

Less toxic alternatief: deze zijden, geurloze flosdraad van RADIUS is vooralsnog onze favoriet. Flosdraad van zijde is een natuurlijk materiaal en bevat geen synthetische chemicaliën zoals PFAS.

 

Natuurlijk mondwater

Het probleem met mondwater: bevat vaak triclosan en listerine, dat ook wordt gebruikt om wonden te ontsmetten. Het doodt niet alleen de slechte maar ook de goede bacteriën en wordt met allerlei gezondheidsrisico’s geassocieerd. Diabetes bijvoorbeeld. Ook chloorhexidine wordt veel gebruikt in mondwater en kan je tanden verkleuren.

Less toxic alternatief: biologische ongebrande sesamolie of kokosolie. Volgens het eeuwenoude Ayurvedische ritueel Gandusha (oil pulling) spoel je je mond (voor het tongschrapen) met kokosolie of ongebrande sesamolie om je tanden en tandvlees te reinigen. Het zorgt voor minder tandplak, wittere tanden en een frisse adem. Daarna poetsen en een groot glas water – eventueel met wat citroensap – drinken. Adieu slechte mondbacteriën.

  

Natuurlijke whitening

Het probleem met whitening: in veel whitening producten zitten twijfelachtige ingrediënten verstopt. Natriumfluoride (sodium fluoride) bijvoorbeeld. Dit kan irritaties veroorzaken aan de huid, ogen en zelfs de longen.

Less toxic alternatief: geactiveerde/actieve kool is een gezonder middel om je tanden witter te maken. Het helpt bij het verwijderen van vlekken en verkleuringen en zorgt voor een wittere lach. Het is vrij van fluoride. Ook spoelen met kokosolie kan zorgen voor wittere tanden.

 

 actieve kool

 

Oh ja, en by the way…

Heb je vroeger een beugel gehad en werden er daarna spalkjes achter je tanden geplakt om de boel een beetje recht te houden? Dan is er een grote kans dat deze draadjes nikkel bevatten en dus nikkel afgeven. Als je hier erg gevoelig voor bent, kun je overwegen deze te laten verwijderen. Bijvoorbeeld door een holistische tandarts. Ook amalgaamvullingen - die vroeger veel werden gebruikt - kunnen een rol spelen in je gezondheid, want die geven kwik af. Dit soort ‘metaalbelasting’ kan gevolgen hebben voor de werking van je organen. Het is maar dat je het weet!

   

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

Terug naar blog

Reactie plaatsen