Onze top 3 gifvrije vaatwasmiddelen

Onze top 3 gifvrije vaatwasmiddelen

Een vaatwasser is natuurlijk ontzettend handig en neemt je veel werk uit handen. Helaas zitten de meeste vaatwasmiddelen vol giftige stoffen. Die stofjes komen terecht op de binnenkant van je glas, je bord of je bestek en kunnen zo je lichaam binnendringen. En wat dacht je van de stoom en dampen die uit de vaatwasser komen en jij inademt? Heel belangrijk dus om een zo gifvrij mogelijke variant te kiezen. Wij geven je hier onze persoonlijke top 3 less toxic vaatwasmiddelen voor een écht schone vaat.

 

Maar eerst nog even dit…

Wij gebruikten zelf jarenlang vaatwastabletten van een bekend merk met een ZEER chemische geur. Hoe agressiever de chemicaliën, hoe schoner de vaat – zo was een beetje de gedachte. Ook gingen we er van uit dat alle gifstoffen er gewoon uitgespoeld zouden worden tijdens het vaatwasprogramma. Niks aan de hand dus. En toch rook onze ‘schone’ vaat elke keer verdacht chemisch na afloop. Zo chemisch dat we een extra spoelprogramma gebruikten en zelfs dan was de geur nog niet helemaal weg. Herkenbaar verhaal?

 

Giftige stoffen in vaatwasmiddelen

Anyhow, die chemische geur is helemaal niet zo vreemd want verreweg de meeste vaatwasmiddelen (tabletten of poeder) bevatten een enorme waslijst aan chemicaliën. Denk aan bleekmiddelen, parabenen, natriumhypochloriet, kleurstoffen, kunstmatige geurstoffen (zoals limonene en hexyl cinnamal), isothiazolinone conserveringsmiddelen, cristobaliet, polyalkyleenglycol enzovoort enzovoort. Veel van deze chemicaliën zijn in verband gebracht met serieuze gezondheidsproblemen. De meeste vaatwastabletten zijn daarnaast verpakt in plastic of een wateroplosbare folie, gemaakt van polyvinylalcohol (PVA), waar nog veel twijfels over zijn. Wij geven je daarom drie alternatieven die in onze ogen een stuk veiliger zijn.

 

Biologische wasnoten

Misschien heb je nog nooit van wasnoten gehoord, maar geloof ons: dit zijn verborgen pareltjes. Het zijn simpelweg noten die aan de zeepnotenboom groeien. Aan de binnenkant van de schil zit een glanzend laagje dat saponinen bevat met reinigende en antibacteriële eigenschappen. Zodra de schillen van de wasnoten in aanraking komen met warm water, ontstaat er een lekker sopje. Je kunt je kleren ermee wassen maar ook je vuile vaat. Stop gewoon een paar schillen in een katoenen waszakje, knoop het dicht en leg het in de bestekbak van je vaatwasser. Glansmiddel is niet nodig maar je kunt eventueel een beetje etherische citroenolie op het waszakje druppelen voor een extra schoon en fris resultaat. Je kunt 2 keer een vaatwas draaien met hetzelfde gevulde waszakje. De schillen kunnen na gebruik op de composthoop, want ze zijn biologisch afbreekbaar. Natuurlijker krijg je het eigenlijk niet dus probeer de wasnoot zeker een keertje uit!

 

biologische wasnoten

 

Dr Bronner's Pure Castile Soap Unscented

Castillezeep is ideaal voor allerlei schoonmaakklusjes en dus ook voor de vaat. Deze castillezeep van het Amerikaanse merk Dr Bronner's krijgt een A-score (beste score, weinig/geen bekende of vermoede gevaren voor de gezondheid of het milieu) van de Environmental Working Group. Dat is natuurlijk een goed teken. Hij bevat geen toegevoegde parfum en geuren is gemaakt met gecertificeerde biologische en fair trade-ingrediënten. Plus, hij is zo mild dat hij zelfs geschikt is om baby’s te wassen. Dus zelfs als er iets achterblijft op je servies, is dat geen reden tot paniek. Let op: deze zeep is supergeconcentreerd dus je hebt maar een klein beetje nodig!

 

dr bronner castile soap

 

PROWIN DISH N'CLEAN BOUTIQUE No. 1

Bovenstaande opties hebben wat ons betreft de voorkeur, omdat het gewoon heel lastig is om vaatwastabletten of vaatwaspoeder te vinden (die in NL verkrijgbaar zijn) zonder agressieve chemicaliën. Maar als je echt liever geen nootje of zeep in de vaatwasser gooit, is deze (navulbare) vaatwaspoeder van Prowin een van de minst erge die we zijn tegengekomen. Zonder geurstoffen, op basis van natuurlijke inhoudsstoffen en ecologisch gecertificeerd (ECOCERT).

prowin vaatwaspoeder

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

*Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

Terug naar blog

Reactie plaatsen