Niet-biologische versus biologische materialen: wat is het verschil?

Niet-biologische versus biologische materialen: wat is het verschil?

Als je aan het shoppen bent voor kleding, beddengoed of andere producten van natuurlijke materialen, check je misschien niet altijd of die materialen biologisch zijn. Toch is dat wel belangrijk om te doen, want tussen niet-biologische en biologische materialen ligt vaak een wereld van verschil. Veel ‘natuurlijke’ stoffen en materialen zijn namelijk onderworpen aan superchemische processen. Hier geven we je een paar praktische voorbeelden.

 

Gewoon katoen versus biologisch katoen

De meeste mensen weten inmiddels wel dat er een groot verschil is tussen ‘gewoon’ katoen en biologisch katoen. Gewoon katoen is een van de meest bespoten gewassen ter wereld. Er worden talloze synthetische pesticiden en insecticiden gebruikt om de katoenplanten te behandelen. Bovendien wordt gewoon katoen tijdens de verwerking vaak blootgesteld aan giftige, soms kankerverwekkende chemicaliën zoals bleekmiddelen, kleurstoffen en afwerkingsmiddelen als formaldehyde. Superschadelijk voor onze gezondheid en het milieu. Bij biologische katoenteelt worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Ook bij de verwerking komen er geen schadelijke chemicaliën en verfstoffen om de hoek kijken, zodat biologisch katoen als veel veiliger wordt beschouwd voor zowel boeren en textielarbeiders als consumenten. FYI: momenteel is minder dan 1% van al het katoen in de wereld biologisch. En voor elke kilo gewoon katoen is 1 kilo gif nodig, geen grap!

Keurmerk om op te letten voor biologisch katoen: GOTS (Global Organic Textile Standard).

 

Gewone wol versus biologische wol

Schaapje schaapje, heb je witte – biologische - wol? Bij conventionele wolproductie kunnen schapen worden blootgesteld aan synthetische pesticiden, meststoffen en antibiotica. Ze worden vaak gehouden in intensieve veehouderijen waarin het gebruik van chemicaliën en medicijnen gangbaar is. Denk aan een bad met pesticiden of insecticiden om parasieten te bestrijden. Bovendien kunnen giftige chemicaliën worden gebruikt bij het wassen, verven en afwerken van de ruwe wol. Biologische wol wordt daarentegen geproduceerd volgens strikte milieunormen en dierenwelzijnsnormen. Schapen worden vaak gehouden op graslanden met voldoende ruimte en natuurlijke voeding, en het gebruik van antibiotica en andere medicijnen wordt tot een minimum beperkt. Schapen worden behandeld met natuurlijke methoden om parasieten te tackelen en mulesing is verboden. De ruwe wol wordt niet behandeld met schadelijke chemicaliën of giftige verfstoffen.

Keurmerk om op te letten voor biologische wol: Global Organic Textile Standard (GOTS).

 

Gewone latex versus biologische natuurlatex

Latex is een tricky geval. Om te beginnen heb je natuurlatex en synthetische latex. Natuurlatex wordt gemaakt van het sap van rubberbomen en is dus een natuurlijk materiaal, synthetisch rubber wordt gemaakt van aardolie en bevat schadelijke stoffen die door jou bijvoorbeeld ingeademd worden. Natuurlatex is stukken gezonder, alleen is het kostbaar waardoor er bijna altijd synthetische latex wordt bijgemengd. En fabrikanten mogen hun product al ‘natuurlatex’ noemen als het voor ten minste 40% uit plantaardige latex bestaat. In andere woorden: laat je niet misleiden door het label ‘natuurlatex’ of ‘natuurlijk latex’, maar kijk altijd of er 100% natuurlatex staat vermeld. Ten tweede, check of de natuurlatex biologisch is. Voor de gewone latexproductie kunnen namelijk chemische meststoffen, pesticiden en insecticiden met giftige stoffen worden gebruikt om de rubberbomen te laten groeien en de latex te verwerken. Bij biologische latex wordt er meer nadruk gelegd op duurzame landbouwpraktijken en worden synthetische chemicaliën zoveel mogelijk vermeden.

Keurmerken om op te letten voor biologische natuurlatex: GOLS (Global Organic Latex Standard) of QUL.

 

Gewoon linnen versus biologisch linnen

Linnen wordt gewonnen uit de vlasplant, so far so good. Voor gewoon linnen kunnen echter schadelijke chemicaliën worden gebruikt tijdens de teelt en verwerking. Hoewel het om veel minder chemicaliën gaat dan bij bijvoorbeeld katoen (vlas is een sterke plant en heeft niet zoveel vijanden), kan het altijd beter. Biologisch linnen wordt geproduceerd zonder het gebruik van synthetische pesticiden, meststoffen en genetisch gemodificeerde zaden en bij het wassen en verwerken worden geen giftige (verf)stoffen gebruikt.

Keurmerk om op te letten voor biologisch linnen: Global Organic Textile Standard (GOTS).

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen