DIY kaarsen: maak je eigen theelichtjes

DIY kaarsen: maak je eigen theelichtjes

'Vroegâh' kochten wij altijd van die multipacks theelichtjes met paraffine. Een hele zak vol gezellige kaarsjes tegen een zacht prijsje, wie wil dat nou niet? Helaas bleek ook hier: goedkoop is duurkoop. Zo kwamen we erachter dat deze sfeermakers behoorlijk slecht voor je gezondheid zijn.

 

Hoezo slecht?

Bij het verbranden van paraffine (een afvalproduct van de petroleumindustrie) komen giftige stoffen vrij zoals benzeen en tolueen. Eigenlijk is het net alsof er een piepkleine dieselmotor in je huis brandt. Dat kan zorgen voor klachten aan de luchtwegen en het kan zelfs kankerverwekkend zijn. En heb je theelichtjes met een synthetisch geurtje, dan kun je ook rekenen op een dosis hormoonverstorende ftalaten. We hoeven je verder niet uit te leggen dat al die aluminium wegwerpcupjes ontzettend vervuilend zijn.

 

Het goede nieuws?

Het is ontzettend makkelijk om je eigen gezondere theelichtjes te maken. Wij gebruiken hiervoor glazen theelichthouders en bijenwas. Bijenwas is een natuurlijk materiaal, ruikt lekker, zuivert de lucht in je huis en heeft een gunstig effect op de luchtwegen. Deze DIY’ers maak je in een mum van tijd. Toegegeven, ze zijn wat duurder dan die van de HEMA. Maar afgezien van het feit dat ze echt stukken beter voor je gezondheid en het milieu zijn, branden ze ook een stuk langer in vergelijking met paraffine theelichtjes. Voor ons is de keuze dan snel gemaakt, hopelijk voor jou ook.

 

Ons succesreceptje

Je hebt nodig: een pan, glazen potje, glazen theelichthouders, bijenwas (moet 100% zuivere bijenwas zijn dus niet gemengd!) en biokatoenen lontjes (loodvrij)

 

Bijenwas theelichtjes

 

Zo ga je te werk:

Stap 1. Doe wat bijenwaskorrels in een schoon glazen potje

Stap 2. Zet dit potje in een pan met een laag kokend water

Stap 3. Laat de bijenwas rustig au bain-marie smelten

Stap 4. Doop de metalen plaatjes van de lontjes even in de bijenwas en ‘plak ze vast’ in de glazen theelichthouders

Stap 5. Giet de vloeibare bijenwas in de houders

Stap 6. Laat de boel afkoelen en drogen

 

Zijn je theelichtjes opgebrand?

Giet er dan wat kokend water over. Dan kun je de overgebleven restjes en lontjes makkelijk verwijderen en de glazen houders opnieuw gebruiken. Veel plezier met je DIY-theelichtjes!

 

Bijenwas theelichtjes.           Bijenwas theelichtjes 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen