Ruik less toxic: deze deodorants zijn zonder aluminium

Ruik less toxic: deze deodorants zijn zonder aluminium

We willen allemaal bij het opstaan ruiken alsof we de hele nacht in een bed van viooltjes hebben gelegen, maar de meesten van ons worden wakker met een minder aangenaam geurtje. Of we hebben zulke klotsende oksels na het sporten, dat een willekeurige voorbijganger toch even zijn hoofd wegdraait. 

Niemand wil een rondwandelend geurfestijn zijn. En dus gebruiken we massaal deodorants en anti-perspiranten (dit laatste product probeert 'het zweten' in zijn geheel te blokkeren). Daarmee lijken we alleen te zijn vergeten dat het lichaam van nature hoort te zweten. De meeste deodorants verstoren dit natuurlijke proces. Gelukkig zijn er ook natuurlijke alternatieven waarmee je het natuurlijke zweetproces niet onderdrukt en toch lekker ruikt. 

In deze blog gaan we specifiek in op een grote nasty in deodorants: aluminium. Natuurlijk tonen we je ook een alternatief. 

Waarom wil je aluminium vermijden in deodorants?

Door het metaal aluminium toe te voegen aan deodorants, kan het zweet niet door de zweetklieren naar buiten en blijven je oksels droog. De meest gangbare variant die je terugziet in deodorants is aluminium chloorhydraat. Aluminium is helaas geen lieverdje. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat aluminium in deodorants mogelijk hormoonverstorend en kankerverwekkend is, en schadelijk voor het zenuwgestel kan zijn. Zorgelijk is bovendien dat vrouwen die deodorants met aluminium gebruiken, mogelijk meer kans lopen op borstkanker. Omdat deodorants in de buurt van de borst worden aangebracht en vaak schadelijke ingrediënten bevatten, hebben enkele wetenschappers een relatie tussen het gebruik van deodorant en borstkanker gesuggereerd. Er is nog niet voldoende onderzoek gedaan om onomstotelijk te kunnen concluderen dat er een verband bestaat tussen de genoemde gezondheidsproblemen en het gebruik van aluminiumhoudende deodorants. Wel lijkt er voldoende bewijs te zijn dat mensen met een verminderde nierfunctie liever geen aluminiumhoudende deodorant gebruiken, omdat het lichaam de aluminium er niet goed 'uit' kan filteren. Wij zijn voorstander van meer onderzoek, maar gaan ondertussen af op ons gezonde verstand om zware metalen niet dagelijks op de huid aan te brengen.  

Welke deodorant heeft geen aluminium?

In het verleden wisten we niet beter. We zijn bovendien jarenlang overspoeld met geweldige reclames waarin sexy sportende mensen zichzelf met een gelukzalige glimlach bespoten met spray deodorants. Inmiddels weten we dat veel van dit soort 'aangeprijsde' deodorants schadelijk voor ons zijn (was je nog niet overtuigd van het belang van een natuurlijke deodorant, dan ben je dat hopelijk na het lezen van deze blog!). Wat zijn de alternatieven?

Wij zijn fan van deze deo stick van PRETTY FRANK.

De deo stick van PRETTY FRANK is zonder aluminium. Maar er is meer goed nieuws. Hij is ook vrij van talk, parabenen, ftalaten en synthetische geurstoffen. We hebben elk ingrediënt van deze deo stick onderzocht (onder andere door te checken of ze op een gezaghebbende lijst stonden, zoals de SIN LIST of de RED LIST) en vonden geen gekke dingen. 

De tweede deodorant zonder aluminium die wij aanbevelen, is deze deodorant cream van ECO ROOTS

Deze deodorant cream van ECO ROOTS is een van de beste natuurlijke deo's die we tegenkwamen en durven we met een gerust hart aan te bevelen. Vrij van aluminium, parabenen, ftalaten, sulfaten en andere nasties. 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen