Waterkoker zonder plastic: onze non-toxic keuze (2024)

Waterkoker zonder plastic: onze non-toxic keuze (2024)

We zijn ontzettend blij om te merken dat er steeds meer aandacht komt voor gezondheid en een low tox lifestyle. Daarom willen we ook eens kritischer gaan kijken naar alledaagse gebruiksvoorwerpen in onze keuken, zoals de waterkoker. Vaak denken we er niet bij na, maar veel waterkokers op de markt zijn gemaakt van plastic. En dat roept de vraag op: is dat wel zo gezond?


Plastic in de keuken: niet zo onschuldig

Laten we het eens hebben over plastic in onze geliefde keukens. Eerlijk gezegd, het is niet bepaald ons favoriete materiaal, vooral niet als het gaat om keukengerei dat aan hitte wordt blootgesteld. Veel plastic waterkokers bevatten namelijk chemische stoffen zoals bisfenol A (BPA) of bisfenol S (BPS), die bij verhitting kunnen lekken in het kokende water. Deze stoffen staan ​​bekend om hun potentieel schadelijke effecten op de gezondheid, zoals het verstoren van hormonen en andere gezondheidsproblemen. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen ook andere chemicaliën die worden gebruikt bij de productie van plastic waterkokers, zoals ftalaten, vrijkomen en zich vermengen met het water. Dat klinkt niet bepaald geruststellend als het gaat om de veiligheid van het water dat we gebruiken voor het zetten van thee of andere warme dranken, toch?


Waarom zou je kiezen voor een waterkoker zonder plastic?

Nou, het vermijden van plastic in de keuken, vooral bij items die warmte kunnen opnemen, is niet alleen verstandig maar ook een stap in de richting van een gezondere, low tox, levensstijl. Een waterkoker zonder plastic biedt verschillende voordelen die écht de moeite waard zijn om te overwegen.

Je gezondheid staat voorop: Door te kiezen voor een waterkoker zonder plastic vermijden we potentiële blootstelling aan schadelijke chemicaliën zoals BPA en BPS. Dit betekent dat we ons water op een veiligere manier kunnen verwarmen en kunnen genieten van heerlijke warme drankjes zonder ons zorgen te maken over de gezondheidsrisico's.

Kwaliteit is ook mooi meegenomen: Waterkokers zonder plastic bieden vaak een betere kwaliteit en gaan langer mee dan hun plastic tegenhangers. Materialen zoals roestvrij staal of glas zijn niet alleen veiliger maar ook minder vatbaar voor slijtage, wat betekent dat we langer kunnen genieten van een goed werkende waterkoker.

Smaak!: Last but not least, sommige mensen ervaren een verschil in smaak tussen water dat gekookt is in een plastic waterkoker en water dat gekookt is in een plasticvrije optie. De zuiverdere smaak van water uit een plasticvrije waterkoker kan een extra reden zijn om over te stappen op een gezondere en smaakvollere optie.

In een notendop, het selecteren van een waterkoker zonder plastic is niet alleen gunstig voor je gezondheid, maar ook voor de smaak en kwaliteit van je warme dranken. Het is dus hoog tijd om vaarwel te zeggen tegen plastic en te kiezen voor een non-toxic alternatief voor je keuken.


Beste waterkoker zonder plastic (onze favo)

Onze zoektocht naar een waterkoker zonder plastic bracht ons bij de Ottoni Fabrica roestvrijstalen waterkoker, en dit is zonder twijfel nog steeds onze topfavoriet. Waarom? Allereerst, het feit dat Ottoni Fabrica een Italiaanse fabrikant is, geeft ons een geruststellend gevoel. In Europa gelden over het algemeen striktere veiligheidswaarborgen, wat ons vertrouwen in dit product versterkt.

Wat deze waterkoker-leverancier echt onderscheidt, is de aandacht die het besteedt aan de gezondheid van de consument. Ottoni Fabrica zet zich oprecht in voor non-toxic, BPA-vrije waterkokers en communiceert dit duidelijk naar buiten toe. 

In hun FAQ benadrukken ze bijvoorbeeld expliciet dat er geen plastic in contact komt met het water tijdens het kookproces (en daar gaat het natuurlijk vooral om). 

Het is fijn om te weten dat we ons water verwarmen met een waterkoker die geen schadelijke stoffen lekt, en dat maakt ons kopje thee net iets lekkerder. Bovendien spreekt het vrolijke design van de Ottoni Fabrica waterkoker ons ook nog eens aan, wat het tot een mooie toevoeging aan onze keuken maakt.


 Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Back to blog

Leave a comment