BPA-vrije bewaarbakjes: onze favorieten

BPA-vrije bewaarbakjes: onze favorieten

Ze zijn onmisbaar in elke keuken: bewaarbakjes. Bijvoorbeeld om je leftovers in te bewaren, te mealpreppen, eten in te vriezen of gewoon je kaas zonder dat vieze plastic folie (persoonlijk frustratiepuntje, sorry) in op te bergen.

Gevaren van BPA in bakjes

Helaas zijn veel voorraadbakjes gemaakt van kunststof (zoals polycarbonaat) waar bisfenol A (BPA) in zit, een hormoonverstorende chemische stof die gelinkt wordt aan allerlei gezondheidsproblemen. Maar dat is niet het hele verhaal. Nu BPA steeds meer onder vuur ligt, wordt het vervangen door andere, waarschijnlijk net zo schadelijke of schadelijkere bisfenolen, zoals BPS (bisfenol S) en BPF (bisfenol F). Dus ook al wordt een kunststof bakje aangeprezen als 'BPA-vrij', dan nog kan het gevaarlijk zijn voor je gezondheid!

Alternatieven voor plastic bakjes

Wij raden je dan ook met klem aan GEEN bewaarbakjes van kunststof meer te gebruiken. Veel te riskant. Onze voorkeur gaat uit naar bakjes vervaardigd uit robuust en hittebestendig boriumsilicaatglas (je wilt natuurlijk geen glassplinters in je eten) of hoogwaardig roestvrij staal. Je plastic bakjes swappen met glazen of RVS items is een kleine moeite, maar heeft grote gevolgen voor je gezondheid.

Dit zijn onze favoriete BPA-vrije bakjes:

Kilner glazen bakje

De bewaarbakjes van Kilner zijn best wel speciaal. Waarom? Omdat niet alleen hun bodem van sterk borosilicaatglas is, maar ook hun deksel. De afsluitclips zijn echter wel van kunststof (polypropyleen, een van de veiligere plasticsoorten), maar dat is gelukkig aan de buitenkant. Verder bevat hij RVS en een siliconen afdichtring om 'm lekvrij te maken. De bakjes zijn diepvries-, oven-, magnetron- en vaatwasbestendig.

 

Stosh vershoudbakjes

Deze bewaarbakjes van Stosh zijn ook gemaakt van boriumsilicaatglas en kunnen in de oven, magnetron, vriezer en afwasmachine (dwz het glas, niet de deksels). Je krijgt maar liefst 10 bakjes in 2 formaten en dat voor een redelijke prijs. De bijbehorende deksels zijn weliswaar van kunststof (polypropyleen) maar vrij van BPA. Om echt op safe te spelen, doe je de bakjes niet te vol (dus geen direct contact tussen deksel en voedsel) en laat je het eten eerst goed afkoelen voor je het in de bakjes doet.

 

 

Umigy bewaarbakjes

Deze Umigy bewaarbakjes (4 stuks) zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal en helemaal plasticvrij. Ook de deksels zijn van RVS, wel met siliconen afdichtring. Ze kunnen in de vriezer en vaatwasser, zijn onverwoestbaar (in tegenstelling tot glas) en zijn erg licht. Daardoor zijn ze ook ideaal als lunchbox voor kids of voor als je wat snacks of fruit onderweg wilt meenemen. Multifunctionele bakjes dus, we like!

 

 

Lock&Lock RVS bewaarbakjes

Deze handige bakjes van Lock&Lock zijn ook van roestvrij staal, maar hebben een kunststof deksel (polypropyleen dus BPA-vrij). Ze zijn wel superpraktisch en nogmaals, zolang je geen direct contact maakt tussen voedsel en deksel, zijn deze bakjes zeker less toxic.

 

Ben jij zelf nog een gifvrij bewaarbakje tegengekomen? Help de LessToxicPlease-community en share & care!

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

Terug naar blog

Reactie plaatsen