5 beste merken voor ongebleekte en ongeverfde kleding

5 beste merken voor ongebleekte en ongeverfde kleding

Ooit gebruikten we dierenhuiden, bont en plantaardig materiaal als kleding. Tegenwoordig dragen we vooral plastic. Denk aan materialen als nylon, polyester en viscose die goedkoop en populair zijn. Volgens de Plastic Soup Foundation, die zich inzet voor een plasticvrije levensstijl, is bijna 70% van alle kleding ter wereld gemaakt van plastic. Best wel bizar als je erover nadenkt. Ook dragen we veel katoen, dat weliswaar een natuurlijk materiaal is, maar tegelijkertijd een van de meest bespoten gewassen ter wereld.

 

De echte prijs van je kleding

Al die kleding – of het nou high of low fashion is – komt met een prijs. Zo geeft synthetische kleding kleine plastic deeltjes (microplastics) af die in ons lichaam kunnen belanden. Kleren zitten daarnaast vol giftige chemicaliën. Ze kunnen onder andere BPA, PFAS, formaldehyde, NPE’s, ftalaten en amines bevatten. Kleding kan ons letterlijk ziek maken. Voor ons best een shock toen we daarachter kwamen. We kochten namelijk regelmatig fast fashion; van polyester truitjes tot nylon ondergoed en fleece vesten. Of we kochten een ‘wollen’ trui en ontdekten later op het label dat er 10% wol in zat en verder alleen maar synthetische stoffen. Misschien een herkenbaar verhaal.

 

Beste merken voor ongeverfde kleding

Sinds we less toxic bezig zijn, zijn we veel kritischer geworden tijdens het shoppen. We willen eigenlijk alleen nog gifvrije kleding van natuurlijke, biologische materialen. Weg met de microplastics en schadelijke chemicaliën. Voor kleding die we direct op de huid dragen (zoals ondergoed), gaan we nog een stapje verder. Die willen we het liefst ongeverfd en ongebleekt, zodat ze zeker niet niet met giftige kleurstoffen en bleekmiddelen zijn bewerkt. We moesten hiervoor wel het nodige speurwerk doen, want bij de grote fashionmagnaten zie je deze optie bijna nooit. Hier delen we onze 5 favoriete merken die ongeverfde en ongebleekte kleding aanbieden.

 

Hessnatur

Het Duitse bedrijf Hessnatur verkoopt hoogwaardige kleding van natuurlijke, biologische materialen dat aan strenge regels voldoet. En wat geweldig is: het heeft een aparte categorie voor ongeverfde en ongebleekte kleding, zowel voor vrouwen, mannen als kinderen. Een less toxic-er maak je daar natuurlijk heel happy mee! Dit onmisbare hemdje is bijvoorbeeld van 100% biologische katoen, GOTS-gecertificeerd en helemaal puur natuur.

 

ongeverfd hemd

 

Engel Natur

De kleding van het Duitse bedrijf Engel is duurzaam en eerlijk geproduceerd van zachte biologische wol van merinosschapen, zijde en biologische katoen. De kleding is GOTS of IVN-Best gecertificeerd. Ze verkopen ook naturelkleurige items, zoals ongeverfd ondergoed. Deze ongeverfde en ongebleekte slip is van 100% biologische katoen, IVN-BEST gecertificeerd en supercomfortabel.

 

ongeverfd ondergoed 

Cottonique

Het Amerikaanse bedrijf Cottonique maakt latex/spandexvrije en chemicaliënvrije kleding van 100% biologische katoen. Ze maken geen gebruik van bleekmiddelen en kleurstoffen die irriterend zijn voor de gevoelige huid. Dit beha-topje van Cottonique is van 100% biologische katoen, vrij van latex en spandex en ongebleekt en ongeverfd. Helemaal top dus. En goed nieuws: ze verzenden naar Nederland!

 

 ongeverfde beha

Living Crafts

Toen wij zochten naar een ongeverfde en ongebleekte pyjama, kwamen we uit bij het Duitse merk Living Crafts. Het merk richt zich op biologische kleding met GOTS-label tegen een redelijke prijs. Dit nachthemd is gemaakt van 100% biologische katoen, GOTS-gecertificeerd en (geloof ons) heerlijk zacht en comfortabel.

 

ongeverfde pyjama

Grödo

Ongeverfde en ongebleekte sokken zonder elastaan? Ze bestaan! Deze fijne sokken van het Duitse familiebedrijf Grödo zijn gemaakt van 100% biologische katoen en GOTS-gecertificeerd. Het fijne breisel zorgt voor de noodzakelijke 'stretch'. Ze bevatten dus echt 0 elastaan. Wij zijn fan!

 

ongeverfde sokken

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 

  

Terug naar blog

Reactie plaatsen