Onze top 3 beste gifvrije snijplanken in 2024

Onze top 3 beste gifvrije snijplanken in 2024

Of je nu net als ik gek op koken bent of niet verder komt dan een gekookt eitje, een snijplank is in elke keuken onmisbaar. Lange tijd besteedde ik niet zoveel aandacht aan dit essentiële keukenaccessoire. Nu, met de kennis die ik heb over de invloed van nasty chemicaliën op m’n lijf, besef ik hoe belangrijk het is om een veilige, niet-giftige, snijplank te hebben. Vanwege de gebruikte materialen en productiemethode bevatten snijplanken namelijk vaak schadelijke chemicaliën die in contact kunnen komen met ons voedsel.  

Snijplanken zonder plastic

Je hebt vast weleens op een snijplank een maaltijd klaargemaakt waarvan je het plastic zag afbladderen. Niet zo prettig, toch?

Van alle snijplanken die er zijn, vind ik plastic snijplanken het meest toxic en wel om een aantal redenen:

 • Er worden veel chemicaliën toegevoegd aan plastic voor de juiste textuur, vlambestendigheid, vlekbestendigheid, kleur en flexibiliteit. Deze chemicaliën zijn niet voldoende gescreend op veiligheid en, in mijn opinie, niet goed voor je gezondheid. Bovendien is uit onderzoek inmiddels gebleken dat een aantal bekende additieven - weekmakers zoals ftalaten - in verband worden gebracht met ernstige gezondheidsrisico's. 
 • Je kunt via de plastic snijplank plastic deeltjes binnen krijgen samen met het voedsel dat je op het bord snijdt. 
 • Plastic snijplanken kunnen triclosan bevatten, een chemische stof waarvan is aangetoond dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Triclosan is een antimicrobieel middel dat vaak wordt toegevoegd aan plastic producten, zoals snijplanken, om bacteriën en schimmels te doden en geurtjes te voorkomen. Inmiddels is aangetoond dat triclosan verband kan houden met verstoringen van hormonen. 

Snijplanken van bamboe 

Hoewel ik de voorkeur aan bamboe boven plastic geef, zie je bij mij toch ook geen bamboe snijplank in de keuken. Dat komt doordat bamboeplanken vaak gelijmd zijn en er daardoor giftige formaldehyde in je voedsel terecht zou kunnen komen. Ook wordt er dikwijls minerale olie gebruikt als coating van de bamboe-snijplanken. Minerale olie komt uit petroleum: fossiele, ruwe olie die uit de aardbodem wordt gehaald. 

Tip: als je toch graag een bamboe-snijplank wilt in je keuken, kies dan voor een bord van biologisch bamboe en zonder schadelijke lijm en minerale olie. 

Low-tox snijplanken van hout 

In mijn zoektocht naar de beste low-tox snijplank, ben ik uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat een houten snijplank, uit één stuk hout gemaakt, de meest gezonde en veilige keuze is. Er zijn een paar dingen waar ik op let bij het uitkiezen van de juiste snijplank:

 • Is er lijm gebruikt? 
 • Is het uit één stuk hout gemaakt?
 • Is het bord afgewerkt met een natuurlijke coating? (dus geen minerale olie)

Wat ook fijn is aan hout, is dat het een natuurlijk antimicrobieel karakter heeft waardoor de snijplank minder vatbaar is voor de groei van schadelijke bacteriën. 

Onze top 3 natuurlijke en gifvrije snijplanken 

 • Grote houten snijplank, gemaakt uit één massief stuk walnoothout (verkoper: GiftyWoodcrafts, via Etsy). De snijplank is afgewerkt met natuurlijke lijnzaadolie en bijenwas. Er is geen lijm gebruikt.



 • Olijfhouten snijplank gemaakt uit één stuk hout (verkoper: SOLTAKO). De olijfhouten snijplank van het merk SOLTAKO is gemaakt uit één stuk hout, zonder lijm en afgewerkt met olijfolie. 
 •  

  • Snijplanken van hardhout (esdoorn, essen en eiken), zonder lijm en met een natuurlijke coating (verkoper: Treeboard). Treeboard is een Amerikaans bedrijf dat echt supermooie low-tox snijplanken maakt. De planken worden uit één stuk hout gecreëerd en in plaats van minerale olie maken ze gebruik van organische lijnzaadolie en organische carnaubawas olie voor de afwerking van het hout. 

  Last but not least: als je geen houten snijplank wilt, dan is een glazen snijplank een goed less toxic alternatief.

   

  Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

   *Deze blog bevat affiliate-links, wat betekent dat als je op de affiliate-link klikt en een artikel koopt, wij een commissie ontvangen. Daarmee kunnen we nieuwe producten gaan testen en de less toxic community uitbreiden. Meer weten over hoe we producten selecteren en we onze integriteit behouden? Bekijk onze selectieprocedure.

  Terug naar blog

  Reactie plaatsen