Weet je nog die keer dat je genoot van een heerlijk kopje thee, je handen verwarmend aan het dampende kopje, terwijl je je gedachten liet afdwalen? We hebben allemaal wel zo'n moment. Maar heb je ooit stilgestaan bij wat er écht in dat kopje thee zit? Naast die geurige kruiden en bladeren? Het schokkende antwoord: plastic.
Ja, je leest het goed. Veel theezakjes, vooral de piramidevormige, zijn tegenwoordig niet meer van papier, maar van plastic zoals PET, PLA of nylon. Dat is zorgwekkend, want zodra je heet water over zo'n zakje giet, komen er onzichtbare microplastics en andere schadelijke stoffen vrij. En geloof ons, dat is het laatste wat je wilt drinken.
In deze post delen we onze bevindingen over de veiligheid van de materialen die doorgaans worden gebruikt om theezakjes te maken. Zo kun jij als theeliefhebber een weloverwogen keuze maken.
Plastic in je thee
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wij gebruiken vrijwel geen theezakjes meer. En als we een keer snel een kopje thee willen, kiezen we voor biologisch afbreekbare theezakjes zonder plastic, of we gaan voor losse thee.
Wat plastic theezakjes betreft, in 2019 ontdekten onderzoekers van McGill University in Canada dat plastic theezakjes tijdens het zetten miljarden micro- en nanoplastic deeltjes in je thee loslaten. Om precies te zijn: het onderzoeksteam kwam erachter dat het laten trekken van een enkel plastic theezakje ongeveer 11,6 miljard microplastics en 3,1 miljard nanoplastics vrijgeeft, IN EEN ENKELE KOP THEE. Dat is echt ontzettend veel. Zelfs de onderzoekers schrokken zich een hoedje van deze ontdekking.
Dus als je een kopje gezonde kruidenthee maakt, ben je eigenlijk plastic thee aan het zetten.
Zijn theezakjes ongezond?
Hoewel de exacte effecten van microplastics op onze gezondheid - volgens de wetenschap - nog niet volledig duidelijk zijn, is het plaatje allesbehalve rooskleurig. Onderzoek naar dieren heeft laten zien dat blootstelling aan microplastics aanzienlijke schade kan veroorzaken. Bij muizen is aangetoond dat microplastics het darmmicrobioom verstoren, de kwaliteit van sperma en testosteron verlagen, en het leervermogen en geheugen aantasten. Daarnaast wijst recent onderzoek uit dat de aanwezigheid van microplastics het risico op hartaanvallen en andere hartproblemen kan vergroten bij mensen met hartziekten.
Bovendien kunnen microplastics, afhankelijk van waar ze vandaan komen, giftige chemicaliën bevatten zoals ftalaten, PFAS en BPA. Wanneer deze stoffen zich hechten aan microplastics en ons lichaam binnendringen, kunnen ze extra schadelijk zijn voor onze gezondheid.
Maar zelfs papieren theezakjes kunnen microplastics en nare chemicaliën bevatten. Ze worden namelijk vaak afgedicht met een plastic lijm, wat betekent dat ze ook potentieel schadelijke stoffen kunnen afgeven. Bovendien wordt het papier veelal behandeld met een chemische stof genaamd epichloorhydrine. Dit stofje wordt gebruikt om te voorkomen dat het papieren theezakje uiteenvalt wanneer het nat en warm wordt. Epichloorhydrine staat alleen bekend als een kankerverwekkende stof. Tegelijkertijd vinden we op de website van de EU dat de stof geproduceerd en/of geïmporteerd wordt in de Europese Economische Ruimte, in hoeveelheden van ≥ 100.000 ton per jaar. Blijkbaar valt het allemaal wel mee?
Ook niet geheel onbelangrijk: het papier is niet zelden gebleekt, waardoor er chlorine dioxide in je theezakje kan zitten.
Alternatief voor theezakjes
Bij Less Toxic Please zijn we dol op een lekker kopje kruidenthee. Maar dan wel zonder plastic en andere nare chemicaliën die onze body burden verhogen. Hoewel we, net als velen, ooit talloze kopjes thee hebben gezet met standaard theezakjes, heeft onze zoektocht naar een leven met minder gif ons laten inzien dat er betere opties zijn. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige alternatieven beschikbaar voor een low tox theeritueel:
- Kies voor een roestvrijstalen zeef / filter;
- Ga even heel goed na dat er geen plastic of aluminium verstopt zit in de filter;
- Kook je water met een roestvrijstalen waterkoker zonder plastic;
- Maak je eigen thee blends met gedroogde kruiden en bloemen om volledige controle te hebben over de ingrediënten in je thee.
Vermijd plastic theezakjes
Hoewel het menselijk lichaam gelukkig zelf toxines kan elimineren via de lever, nieren en huid, worden we in onze moderne wereld blootgesteld aan meer giftige stoffen dan ooit tevoren, zoals de niet-afbreekbare PFAS. Deze ophoping van toxines kan onze natuurlijke ontgiftingsmechanismen overbelasten. Daarom zijn wij bij Less Toxic Please van mening dat het noodzakelijk is om actief je blootstelling aan nasty chemicaliën te verminderen.
Elke kleine stap helpt gelukkig bij het verlagen van je body burden (de hoeveelheid nare chemicaliën in je lichaam). Begin met iets eenvoudigs, zoals het vermijden van plastic theezakjes. Deze kleine aanpassing kan uiteindelijk een groot verschil maken voor je gezondheid.
Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander.