Yogamat bomvol gifstoffen

Yogamat bomvol gifstoffen

Daar lig je dan in child’s pose op je yogamat. Je ademt diep in en uit en voelt je lichaam en geest helemaal tot rust komen. Yoga is naar onze mening een fantastisch middel om in alle opzichten sterker en gezonder te worden. Maar... is je yogamat eigenlijk wel zo gezond?

Yogamat vol gif?

Veel yogamatten bevatten namelijk chemische, synthetische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Deze stoffen kunnen afkomstig zijn van de materialen waaruit de mat is gemaakt, zoals PVC (polyvinylchloride) of bepaalde schuimrubbers.

PVC, dat vaak wordt gebruikt in goedkopere yogamatten, kan ftalaten bevatten, weekmakers die geassocieerd worden met hormoonverstorende eigenschappen. Het is aangetoond dat ftalaten uit materialen kunnen 'lekken', vooral onder warme omstandigheden. Een ramp voor iedereen die aan hot yoga doet. Andere schadelijke stoffen die in yogamatten worden aangetroffen zijn onder andere:

PFAS
Azodicarbonamide (ADA)
Parabenen
PFR's
Polypropyleen
Formaldehyde
Benzeen

 

Yogamat zonder schadelijke chemicaliën 

Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een yogamat aandacht te besteden aan het materiaal waaruit deze is gemaakt. Er zijn tegenwoordig gelukkig veel milieuvriendelijke en niet-giftige opties beschikbaar op de markt.

Biologisch afbreekbare matten gemaakt van natuurlijke materialen zoals natuurrubber, kurk, jute of biologisch katoen (of zelfs wol) zijn goede alternatieven voor matten van synthetische materialen. Deze materialen zijn over het algemeen een stuk veiliger.

Het is ook altijd een goed idee om een nieuwe yogamat voor gebruik eerst schoon te maken. Bijvoorbeeld door de mat te besproeien met een oplossing van water en natuurazijn.

 

Gifvrije yogamat

Als je je zorgen maakt over de aanwezigheid van gifstoffen in je huidige yogamat, overweeg dan om te investeren in een hoogwaardige, less toxic yogamat van betrouwbare merken die zich inzetten voor duurzaamheid en veiligheid. Onze persoonlijke favoriet is de yogamat van aGreenie. Deze yogamat is gemaakt van natuurkurk en natuurlijke rubber. De tas en strap zijn 100% katoen. Volgens aGreenie bevat de mat geen PVC's, ftalaten en andere schadelijke chemicaliën.

En onthoud: geen stress, want dat creëert alleen nog maar meer problemen. Breathe in, breathe out.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen