Synthetisch ondergoed dragen? Liever niet.

Synthetisch ondergoed dragen? Liever niet.

Weet je nog die nacht dat je lag te woelen in dat kriebelende, zweterige, 'vies aanvoelende' synthetische ondergoed? En je de volgende ochtend wakker werd met een allergische reactie?

Dicht op je huid, op je meest intieme plekken, dragen veel mensen dagelijks stoffen vol schadelijke chemicaliën. Wist je bijvoorbeeld dat stoffen zoals polyester en nylon (op zichzelf al geen 'lieverdjes') chemische stoffen zoals BPA en PFAS kunnen bevatten? Al dit soort nasty chemicaliën kunnen uit het materiaal lekken en in contact komen met de huid.

Onderzoek toont keer op keer weer aan dat chemische stoffen in textiel kunnen leiden tot chronische aandoeningen en zelfs hormoonverstorende effecten hebben. Ook worden dit soort chemicaliën in verband gebracht met allergieën, eczeem, leverziektes, ziektes aan de luchtwegen, en zelfs kanker. Het wordt dus hoog tijd dat we ons bewust worden van wat we dragen, te beginnen bij datgene wat we direct op onze meest intieme delen dragen: ons ondergoed.

Synthetische sportbeha's zijn ongezond

Hou je ervan om lekker te sporten en al die 'nasty chemicals' eruit te zweten? Geweldig! Maar het is wel zuur als je dan tijdens je zweterige work-out je 'toxic body burden' weer verhoogt door een synthetische sportbeha te dragen. Zo blijft het dweilen met de kraan open...

Het dragen van zo'n synthetische sportbeha kan al snel leiden tot blootstelling aan schadelijke chemicaliën, vooral omdat deze direct op je huid zit tijdens intense lichamelijke activiteit. En laten we eerlijk zijn, tijdens het sporten kan ons lichaam flink zweten, waardoor de absorptie van deze chemicaliën door onze huid alleen maar toeneemt. Dit vergroot het risico op allerlei gezondheidsproblemen.

Het merendeel van de mensen blijft echter nog steeds kiezen voor synthetische sportbeha's. Dat komt misschien door het hardnekkige misverstand dat alleen synthetische stoffen ademend zijn en goed zweet doorlaten. Maar wist je dat er alternatieve natuurlijke stoffen zijn die net zo goed, zo niet beter, kunnen presteren tijdens je work-out? Kies bijvoorbeeld voor sportbeha's gemaakt van biologisch merinowol. 

Microplastics in synthetische kleding

Synthetische stoffen zijn eigenlijk materialen die door mensen worden gemaakt, en dus niet uit natuurlijke bronnen komen zoals planten of dieren, maar uit chemische processen die polymeren vormen. Denk aan stoffen zoals polyester, nylon en spandex.

Dus, als je een shirt van polyester draagt, heb je eigenlijk gewoon plastic om je heen. En weet je wat het nare is? Dit soort plastic stoffen laten microplastic vezels los. Die kleine plastic deeltjes kunnen overal belanden, zelfs in je lichaam als je ze bijvoorbeeld per ongeluk inademt. Onderzoek toont aan dat deze microvezels in je longen terecht kunnen komen en serieuze problemen kunnen veroorzaken. Denk aan een verhoogd risico op kanker, ontstekingen en allerlei longproblemen. 

Hoewel we nog niet exact weten hoe schadelijk deze microvezels zijn voor onze gezondheid, ziet het er niet al te rooskleurig uit.

Vermijd plastic stoffen als het kan

Maar voordat je jezelf helemaal laat meeslepen in een Marie Kondo-sessie in je slaapkamer en al je ondergoed in één keer in een vuilniszak stopt, laten we nog één klein stapje toevoegen terwijl je door je onderbroeken gaat: bekijk de labels.

Kledingmerken zijn wettelijk verplicht om de samenstelling van stoffen en materialen in hun producten te vermelden, en het is vaak een mix van synthetische en natuurlijke vezels. De volgende synthetische materialen zijn gemaakt van aardoliechemicaliën en staan op onze blacklist (we proberen ze zo veel mogelijk te vermijden):

  • Polyester;
  • Nylon;
  • Acryl;
  • PVC;
  • Spandex (Elastaan / Lycra)

Zodra je begint te kijken naar de labels van ondergoed dat je al hebt en ondergoed waar je aan denkt om te kopen, zul je steeds meer vertrouwd raken met hoe nylon aanvoelt in vergelijking met zijde en katoen, en hoe polyester aanvoelt ten opzichte van wol, enzovoort. Het wordt vanzelfsprekend om een stof te voelen en intuïtief te bepalen of het natuurlijk is.  

Ga voor gezond ondergoed zonder schadelijke stoffen

Gelukkig zijn er gezondere alternatieven beschikbaar:

  • Natuurlijke materialen: ga voor ondergoed gemaakt van natuurlijke vezels zoals biologisch katoen. Door te kiezen voor ondergoed gemaakt van natuurlijke materialen kun je de blootstelling aan schadelijke stofjes verminderen. Natuurlijke materialen zijn ademend, hypoallergeen en vriendelijk voor je huid, waardoor ze ideaal zijn voor dagelijks gebruik. 
  • Less toxic textielverf: veel GOTS of Oeko-Tex gecertificeerde kledingmerken zoals Hessnatur bieden een selectie aan van ongebleekt en ongeverfd ondergoed. Wij zijn fan. 

Ongebleekt en ongeverfd biologisch katoen ondergoed van Hessnatur. 

Wil je toch dat jouw ondergoed een fijn kleurtje heeft? Ga dan voor plant-dyed ondergoed (inderdaad, letterlijk 'met planten gekleurd' ondergoed)Voor ons plant-dyed ondergoed gaan we graag naar ceulabel. De gebruikte natuurlijke verftechnieken zien er wat ons betreft echt supermooi uit! 

 

Het Spaanse Céulabel verft haar less toxic lingerie met planten

 Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen