Scheermesjes zonder plastic en schadelijke stoffen: is het mogelijk?

Scheermesjes zonder plastic en schadelijke stoffen: is het mogelijk?

Op de verpakkingen van veel scheermesjes kom je vaak termen tegen als “personal care”, “care”, “breeze”, en meer. Maar vaak is er helemaal niets verzorgends aan. Het zou eerlijker zijn als er zoiets zou staan als ‘Dit plastic scheermes bevat meerdere chemische stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid’. Maar ja, de kans dat de marketingjongens en -meisjes daarmee akkoord gaan, is natuurlijk miniem.

Hoe veilig zijn scheermesjes eigenlijk voor je gezondheid? En is er een betere, minder giftige, keuze beschikbaar? Wij doken de rabbit hole in en zochten het voor je uit. 

Materialen van scheermesjes

Waar de scheermessen in de bronstijd voornamelijk werden vervaardigd uit - hou je vast - brons, bestaan de hedendaagse scheermesjes meestal uit 100% plastic of aluminium. De roze plastic wegwerpmesjes kent iedere vrouw wel. Wij hebben er ook helaas een heleboel van gebruikt.

Nu we wat wijzer zijn (en verder in onze less toxic journey) vermijden we dit soort wegwerpmesjes als de pest. Waarom? Omdat plastic, vooral dat in direct contact komt met onze huid tijdens het scheren, ons zorgen baart. Wetenschappers hebben aangetoond dat veel chemicaliën in plastic, zoals ftalaten en BPA, hormoonverstoorders zijn en schadelijke effecten hebben op onze gezondheid. Deze stoffen kunnen worden geabsorbeerd door onze huid en ons lichaam binnenkomen, wat we liever vermijden.

Ook van aluminium zijn we geen grote fan. Hoewel er nog steeds heel wat controverses zijn rondom de potentiële schadelijke effecten op de gezondheid, kiezen wij meestal voor de ‘better safe than sorry’ approach en vermijden we aluminium waar het kan.

Hormoonverstorende stoffen in scheermesjes

Wist je dat sommige scheermesjes ook lubricating strips bevatten met de stof BHT (Butylated Hydroxytoluene)? Lubricating strips zijn die dunne strookjes aan de bovenkant van het scheermes die zouden zijn ontworpen om de huid te hydrateren en te verzachten tijdens het scheren. 

BHT wordt gebruikt om de strip te stabiliseren en oxidatie te voorkomen, maar het is een hormoonverstoorder en kan schadelijke effecten hebben op je gezondheid en (het milieu). Daarom is de stof ook door ChemSec in de SIN-lijst opgenomen. In een onderzoek van de Deense Consumentenbond zijn maar liefst vier razors (van de 15 geteste) gevonden met BHT in hun lubricating strips, waaronder twee van het bekende merk Gillette.

Wat zijn de beste scheermesjes?

Sorry voor het negatieve verhaal van hierboven (mooier kunnen we het helaas niet maken), maar we vinden het belangrijk om vrouwen te informeren over de invloed van bepaalde materialen op hun gezondheid. Gelukkig zijn er ook less toxic alternatieven! Dus, voor als je toch weer zin hebt in gladde benen voor de zomer, zijn er een aantal opties die veiliger zijn.

Dit zijn momenteel onze favoriete less toxic scheermesjes:

  • Leafshafe. Deze scheermesjes zijn gemaakt van roestvrijstaal en zinklegering. De legering is Zamak3, een mix van zink, aluminium, magnesium en koper, waardoor het een iets meer budget-friendly optie is.
  • Rockwellrazors. Gemaakt van premium Zweeds RVS. Volgens het bedrijf zijn de belangrijkste onderdelen RVS, maar kunnen sommige delen van andere materialen zijn (zoals messing). De duurdere scheermessen bevatten geen Zamak.

Zeg maar dag tegen chemische lubrastrips!

Deel je tips: Ben je zelf nog een less-toxic scheermesje tegengekomen die je met ons (en de less toxic please-community) wilt delen? Plaats dan even een comment. We zijn heel erg benieuwd.

 

Disclaimer (Do Your Own Research): We delen met alle liefde onze ervaringen en kennis met je die we hebben opgedaan in onze zoektocht naar een gifvrij leven. Tegelijkertijd willen we wel benadrukken dat jij als enige verantwoordelijk bent voor jouw gezondheid (dat spreekt voor zich, toch?). De informatie die we hier delen is bedoeld voor algemene educatieve doeleinden en is geen persoonlijk medisch advies. Iedereen is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Terug naar blog

Reactie plaatsen